Hör Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vid Region Blekinge, kritisera regionstyrelsen. Foto: Region Blekinge

S-kritik mot regionstyrelsen efter stängningen

Publicerad

Regionpolitikern Markus Alexandersson (S) och hans parti är kritiska till att röntgen i Karlshamn ska stänga på kvällar och helger. De menar att strokevården försämras och efterlyser förklaringar från regionstyrelsens ordförande.

Att röntgenavdelningen på Blekingesjukhuset i Karlshamn ska hålla stängt efter 20.00 på vardagar och 19.00 på helger har väckt ont blod. Socialdemokraten Markus Alexandersson är andre vice ordförande i Hälso- och  sjukvårdsnämnden och tycker att detta är fel väg att gå.

– Vi är förvånade över hur lätt de borgerliga tagit på kritiken, och bara klubbat igenom frågan utan att gå på djupet med riskerna. Riskanalysen visar att det innebär ökad risk för den som drabbas av stroke. Därför vill vi veta varför man trots varningarna beslutat att stänga röntgen, säger han.

Svar vid nästa regionfullmäktige

Socialdemokraterna har nu skickat in en interpellation och uppmanar regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) att svara på stängningsbeslutet.

”Detta är ett beslut som fattats i hälso- och sjukvårdsnämnden, där jag inte deltar. Om Markus Alexandersson lämnar en interpellation om detta så kommer han att få svar av mig nästa regionfullmäktige. Då har jag också haft tid att tala med våra representanter i nämnden, där beslutet fattades”, skriver Förberg i ett sms till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.