Christina Mattisson (S) och Björn T Nurhadi lägger fram egna budgetförslag. Foto: Pressbild

S och SD avgör budgetfrågan – lägger egna förslag

Uppdaterad
Publicerad

Minoritetsstyret i landstinget behöver budgetstöd från oppositionen. Men sådana garantier vill varken S, V eller SD bjuda Alliansen på.

– Vi lägger ett motförslag. Punkt, säger Christina Mattisson (S).

Hur Alliansen ska lyckas få majoritet för det budgetförslag som i dag presenterades är oklart – några överenskommelser eller förhandlingar med oppositionen har inte genomförts.

Den 26 november samlas fullmäktige för att ta ställning i frågan och då kommer både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att ta strid för egna förslag till budget.

Christina Mattisson (S) hoppas kunna presentera ett förslag senare i veckan.

– Viktigt för oss är att vi fullföljer det påbörjade omställningsarbetet för framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge. Vi utesluter inte en skattehöjning, men det är viktigt att de pengarna i så fall används på rätt sätt, säger hon.

Hur ser du på Alliansens förslag till skattehöjning?

– Det är onekligen intressant att en moderat ordförande tar till det som ett första verktyg. Det var inte vad han kommunicerade till sina väljare. 

”Inte imponerad”

Sverigedemokraternas Björn T Nurhadi hade tidigare i dag bara sett delar av den styrande minoritetens förslag till budget.

– Jag är inte särskilt imponerad. Utifrån vad jag kan bedöma känns det ungefär som en S-budget, där bland annat sjukvården får stå tillbaka på bekostnad av kulturen och där genus går före naturvetenskap.

Så Alliansen kan inte räkna med stöd från SD?

– Nej, vi driver egen oppositionspolitik och röstar på de förslag som är minst dåliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.