Foto: Drago Prvulovic/TT/ SVT

S-ordförande i Karlskrona: ”Vi är inte överens med partiledningen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Karlskrona delar inte partiledningens nya asylpolitik. Främst gäller det förslaget om att de tillfälliga uppehållstillstånden blir kvar. ”Jag uppfattar att det är partiledningen som tar ett steg bort från det vi kommit överens om”, säger Magnus Manhammar S-ordförande i Karlskrona.

Det var under fredagen som statsminister Stefan Löfven och migrationsminster Helene Fritzon presenterade Socialdemokraternas migrationspolitik.

Bland annat vill partiet att den nya asyllagen med tillfälliga uppehållstillstånd ligger fast. Men det utspelet ställer sig inte Socialdemokraterna i Karlskrona bakom.

Inte överens

– Jag uppfattar att det är partiledningen som tar ett steg bort från det vi kommit överens om. Vi är absolut inte överens med dem om att den tillfälliga lagen ska bli permanent, säger Magnus Manhammar ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona.

Under partikongressen för ungefär ett år sedan kom partiet nämligen fram till någonting helt annat.

– Så här står det i det vi beslutade då. ”Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering”, säger Magnus Manhammar (S) som läser högt från beslutet från den centrala partikongressen.

Tänker ta strid

Han säger att han vet flera partikollegor som, precis som han själv, tycker att frågan är viktig för partiet och som nu tänker ta ställning.

– Jag tänker ta strid för att tillfällig ska vara just det och jag vet att det finns många partivänner som också tänker göra det. Vi har tagit ställning lokalt och kommer att fortsätta att driva det här. Därför kommer jag och andra partivänner lägga förslag om att den tillfälliga lagen upphör, säger Magnus Manhammar (S).

Magnus Manhammar vill istället se att de permanenta uppehållstillstånden återinförs. Enligt honom är det här en grundläggande fråga som partikollegorna känner starkt för.

– I debatten pratas det om stramare asylpolitik men det går inte ha en stram eller generös asylpolitik. Antingen så har man rätt till asyl eller har man det inte, så att prata om stramare asylpolitik är en icke fråga. Asylrätten måste alla i Sverige slå vakt om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.