Elina Gustafsson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: SVT

S-toppen: ”Finns all anledning att agera”

Publicerad

Under all kritik. Så beskriver kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson de brister som kommit fram i SVT:s granskning av kommunens inblandning i litteraturfestivalen Bok och hav.

– Jag tycker att det finns all anledning att agera, säger hon.

– Såhär ska det absolut inte gå till. Vi har tydliga regler och riktlinjer när det gäller jävsituationer och delegationsrätt. Det ligger på samtliga chefers ansvar att efterfölja de regler som finns, säger Elina Gustafsson om SVT:s avslöjanden kring litteraturfestivalen Bok och hav.

Efter att SVT ställt frågor till kommunen i samband med granskningen beslutade kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S), att tillsätta en extern utredning av beslut och utbetalningar kopplade till projektet.

SVT granskar Bok och Hav

– Självklart är förtroendet skadat, både internt inom organisationen men också gentemot våra invånare i kommunen. Men vilka specifika brister som finns vill jag först låta vår utredning visa på, säger hon.

Kan krävas åtgärder

Oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt fram ett förslag att tjänstemännen återigen ska stoppas från att ta beslut om pengar till projekt – och vill att alla beslut ska gå via politikerna – tills vidare. Det är andra gången i år som tjänstemännens delegationsrätt kan stoppas.

– Jag behöver ta upp förslaget med vår grupp innan jag kan ta ställning till det, säger Elina Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet