Julia Elmhammar är kårordförande på Blekinge tekniska högskola. Foto: SVT

Efter år av bostadsproblem – liten ljusning för studenter

Publicerad

Med två veckor kvar till terminsstarten är det svårt för studenter att hitta bostäder i Karlskrona. Men det är ändå en ljusning mot tidigare år.

– Det är lite bättre än förra året. Det har byggts lite mer bostäder från Karlskronahem. Men det är fortfarande inte tillräckligt just nu. Så det är fortfarande studenter som letar efter bostad, säger Julia Elmhammar, som är kårordförande på Blekinge tekniska högskola.

Många samtal

Hon berättar att samtalen är många från studenter som är på jakt efter någonstans att bo. Det kåren kan hjälpa till med är att ge råd och tips samt förmedla bostäder.

– Vi har en Facebook-grupp, Studentbostad i Karlskrona, där privatpersoner lägger ut lediga rum, lägenheter eller andra former av boende. Vi rekommenderar även att man letar i Ronneby eller Karlshamn, så kan man pendla, åtminstone under en tid. Innan man hittar en egen lägenhet i Karlskrona kan det finnas tillfälliga lösningar, säger Julia Elmhammar.

Bästa tipsen

En av studenterna på BTH, Stephan Lorenz, ger sina bästa tips på hur man hittar en bostad i Karlskrona.

Stephan Lorenz är student på BTH. Foto: SVT

– När jag flyttade hit var det svårt för det var då alla började söka samtidigt. Så det gäller att börja söka i tid. Själv hade jag en temporär lägenhet i början. Sedan delade jag på en stor lägenhet tillsammans med kompisar, säger Stephan Lorenz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.