Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter coronautbrottet: nästan allt ställs in – kolla läget i din kommun Visa alla (14)
Visa alla (14)

Efter coronautbrottet: nästan allt ställs in – kolla läget i din kommun

Uppdaterad
Publicerad
På grund av coronapandemin har kommuner i Blekinge just nu valt att ställa in alla teaterföreställningar, föreläsningar och andra arrangemang. Men frågan är också hur det blir med sommarhalvårets stora publikdragare som lockar tiotusentals.

– Sölvesborgs kommun har valt att ställa in alla evenemang till och med den 31 maj. Om några veckor fattar vi beslut om det ska förlängas, säger Pernilla Weirum, som är kultursamordnare i Sölvesborg.

Även Karlshamn och Ronneby har satt stopp för alla kommunala evenemang. Däremot har varken Karlskrona eller Olofström beslutat att ställa in alla aktiviteter.

– Alla evenemang som har stora folksamlingar ställer vi in. Men vi tar beslut efter hand, säger Patrik Sjöstedt (S), som är kultur- och fritidsnämndens ordförande i Olofström.

Lockar tiotusentals

Blekinge har även flera andra stora evenemang och turistattraktioner som lockar tiotusentals besökare varje år. Sweden Rock, Östersjöfestivalen, Barnens Gård och Brunnsbadet är några exempel.

Men hur skyddar de sig mot virushotet? Ställer de in, stänger de, skjuter de upp, håller de öppet som vanligt, förändrar de programmet eller genomför de som planerat?

SVT Nyheter Blekinge har kontaktat en rad stora arrangörer och attraktioner.

Karlshamn:

 • Kreativum. Har stängt för besökare och konferensgäster sedan den 26 mars och beslutet gäller tills vidare.

– Det är svårt att göra prognoser just nu och vi planerar för olika scenarion i sommar. Det kan röra sig om begränsade aktiviteter utomhus eller för mindre grupper inomhus. Vi har även beredskap för att ha öppet som vanligt eller ha stängt helt och hållet, säger Kreativums vd Mathias Roos.

Kreativum i Karlshamn har stängt för besökare. Foto: SVT
 • Östersjöfestivalen. Planerad att genomföras vecka 29.

– Som det ser ut nu planerar vi en riskreducerad festival, det innebär en mindre festival än normalt. Men från dag till dag kommer det nya direktiv och det kan ändras, säger Karlshamns kultur- och fritidschef Maria Sköldqvist.

Arrangörerna planerar en bantad Östersjöfestival. Foto: Ante Frändén/SVT
 • Eriksberg. Har öppnat som planerat för säsongen.

– Vi har sett ett stort tapp men har kvar verksamhet i mån det går. Vi har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen, till exempel att öka avstånden på serveringarna. Natur och gott om utrymme är viktigt i sådana här situationer och det är viktigt att folk kan komma ut och röra på sig, säger Eriksbergs vd Per-Arne Olsson.

Eriksberg har öppnat som planerat för säsongen.
 • Ihretrampen. Cykelmotionsloppet söndagen den 3 maj är inställt, kanske äger det rum i höst i stället.
 • PLX på Tjärö. Festivalen är planerad mellan den 20 och 23 augusti.

– I nuläget planerar vi för att vi ska kunna genomföra festivalen, eftersom det är nästan fem månader tills dess. Men allting kan påverkas och eventuella förändringar får vi ta ställning till längre fram, säger Anton Ingvarsson, som är en av arrangörerna.

Arrangörerna fortsätter förberedelserna inför konst- och musikfestivalen PLX på Tjärö. Foto: SVT/Stina Sandström
 • Blekinge River Trail. Planerat till den 24 maj och arrangörerna kommer med besked i början av maj om loppet ska ställas in eller flyttas.
 • Nationaldagsfirandet. Kommunen bestämmer det i ett senare skede.
 • Sommarteatern på Kastellet. Teatersmedjan hade planerat att spela Stormen, men har beslutat att ställa in.
Teatern bryts efter en lång tradition. Foto: SVT

Sölvesborg:

– Eftersom det är så många inblandade, artister, crew, medarbetare, leverantörer, samarbetspartners, myndigheter med flera, och det finns så många olika frågeställningar att genomlysa, så ber vi om förståelse för att vi behöver lite mer tid, skriver festivalledningen i pressmeddelandet.

Sweden Rock välkomnar fortfarande via sin hemsida besökare till sommarens festival. Foto: TT
 • Killebom. Sölvesborgs kommun överväger olika alternativ inför festivalen den 1 till 4 juli.

– Vi diskuterar detta fram och tillbaka och kommer att ta ett beslut inom några veckor. Om vi inte kan genomföra den som planerat är alternativen att flytta fram, göra den mindre eller ställa in helt och hållet, säger Sanna Persson, som är projektledare.

Det är oklart hur det blir med årets upplaga av Killebom i Sölvesborg.
 • Mjällby AIF. Svenska Fotbollförbundet har beslutat att flytta fram den allsvenska säsongsstarten till slutet av maj eller början av juni.
Den som vill allsvenska matcher på Strandvallen får vänta. Foto: Patric Söderström/TT
 • Nationaldagsfirandet. Sölvesborgs kommun har inte tagit beslut om hur det blir med årets firande.

Olofström:

 • Holje marknad. Var planerad den 22 till 24 maj. Arrangörerna meddelade den 14 april att de ställer in årets Holje marknad.

– Det överskott vi får efter varje marknad går till vår hjälpverksamhet, och med en inställd marknad påverkar det oss enormt. Möjligheten att hjälpa privatpersoner, föreningar med mera kommer att bli kraftigt begränsat, säger Patrick Nenonen från Lions Club Olofström.

 • Nationaldagsfirandet. Kommunen beslutar i slutet av april eller början av maj hur det blir.

– Vi håller på och ser över det och vi bestämmer det utefter Folkhälsomyndighetens anvisningar, säger Lena Nilsson, som är fritidskonsulent.

       • Nässelfrossa.  Beslut tas i början av maj.

– Vi följer utvecklingen och tar ett definitivt beslut i början av maj. Tills vidare avvaktar vi med att presentera programmet och att distribuera biljetter. Det som talar för att det kan bli Nässelfrossa i någon form är att årets tema är ”Träd och skog”. Många av programpunkterna ska hållas utomhus och i mindre grupper, säger programplanerare Måns Areskoug. 

Ronneby:

Premiären av årets Brunnsloppis i Ronneby skjuts upp. Foto: SVT/Erik Alfredsson
 • Tosia Bonnadan. Tradition sedan 170 år och är planerad till andra helgen i juli. Inom kort beslutar kommunen om hur det blir i år.

– Vi har förberett oss på att det kan bli så att vi ställer in, vi håller hela tiden koll på allt runt omkring. Det blir nog allt eller inget, det hade varit svårt att plocka i de olika delarna, säger näringslivschef Torbjörn Lind.

Det är oklart hur det blir med årets upplaga av Tosia Bonnadan. Foto: André Kvist/SVT
 • Nationaldagsfirandet. Hittills oklart. Eftersom alla kommunala arrangemang är inställda i april och maj kommer besked längre fram om hur det blir i juni. 
 • Bräknetrampen. Skulle gått den 16 maj, men är nu framflyttad till den 5 september.

Karlskrona:

 • Lövmarknaden. Tradition sedan 200 år och var planerad att äga rum 18 juni. Den 20 april meddelade Karlskrona kommun att årets marknad ställs in.

− Det känns så tråkigt att behöva ställa in ett så uppskattat arrangemang, men för tillfället är det otänkbart att genomföra marknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero.

Karlskrona kommun fortsätter att planera inför Lövmarknaden. Foto: Håkan Linder
 • Nationaldagsfirandet. Ställs in, meddelade Karlskrona kommun den 20 april.
 • Holmsjö marknad och valborgsfirande i Holmsjö. Var planerade den 25 april och den 30 april. Holmsjö hembygdsförening meddelar att båda arrangemangen är inställda.

 • Skärgårdsfesten. Karlskrona kommun meddelar via ett pressmeddelande den 20 april, att planerna fortsätter för att arrangera Skärgårdsfesten första helgen i augusti, men uppger att förändringar kan ske.

 • Barnens Gård. Skulle från början ha öppnat den 16 maj, men planerar nu att öppna den 6 juni istället.

– Vi jobbar för att öppna Barnens Gård 2020 som ett säkert och tryggt ställe att vara på även i coronatider. Vi ber om er förståelse och flaggar för att nya beslut kommer behöva tas med kort varsel beroende på läget och vad vi och våra myndigheter bedömer, skriver Barnens Gård på sin Facebook-sida.

Barnens Gård planerar att öppna den 6 juni.
Marinmuseum har stängt för besökare. Foto: Marinmuseum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet