Så arbetar polisen mot högerextremism

Publicerad

Det senaste årtionden har det varit låg aktivitet kring högerextrema grupperingar i Blekinge. Men förra sommaren, då flyktingströmmarna i Europa nådde Sverige, så har extremismen blivit mer synlig.

Det har i sin tur inneburit att polisen nu lägger resurser på att kartlägga de nya nätverken och  organisationerna som visat sig synliga.

– Det här ökar framförallt i västra Blekinge, Olofström, Karlshamn och Mörrum där det verkar finnas en väldigt aktiv grupp, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör vid polisens underrättelsetjänst.

Utnyttjar internet

Det synliga, alltså de aktioner som extremistgrupper gör i samhället, ger bara en ytlig bild för polisen.

– Vi kan se att det finns grupperingar via deras hemsidor där personer figurerar officiellt, säger Tomas Pärlklo.

Vissa personer i de högerextrema kretsarna är mer tydligt profilerade och polisen har en tidigare kännedom om dessa, ofta är detta initiativtagare till olika former av aktioner. Exakt hur många människor det rör sig om är ännu svårt att klargöra.

– Gällande den Nordiska Motståndsrörelsen så har vi en uppfattning om att det kan röra sig om fyra till sex aktiva personer i länet. Sedan finns det många anhängare i bakgrunden.

Samarbete är nyckeln

Polisen måste även hålla nära kontakter med kommunerna och deras invånare. Att synas är en av de viktigaste uppgifterna.

– Det handlar om att ha ett gott samarbete med kommunen, att vi utbyter så mycket information vi kan och hjälper till att stötta. Framförallt är det samverkan det handlar om, säger Katarina Johansson, kommunpolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.