Viktor och Julius sålde jordgubbar när rånarna slog till. Foto: SVT/Martin Hult

De avslöjade jordgubbsrånaren

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbsförsäljaren Viktor Nilsson, 17, är midsommarhelgens hjälte i Olofström. Tack vare hans rådiga agerande kunde polisen snabbt identifiera den knivbeväpnade jordgubbsrånaren.

Det var Viktor Nilsson som tillsammans med kamraten Julius Holmstedt sålde jordgubbar utanför Willys i Olofström på midsommaraftonen. Vid 13-tiden dök en man med huvtröja och mörka solglasögon upp vid bordet. Han visade fram ett brevknivsliknande föremål med ett skaft på uppskattningsvis tio centimeter och krävde pengar.

”Bara gör det!”, ska mannen ha sagt.

– Jag hamnade i chock. Jag knäppte av mig magväskan med kontanter och lämnade över den till honom, säger Julius Holmstedt, som fortfarande mår dåligt av händelsen.

– Jag tänker på det minst en gång i timmen. Och efter händelsen mådde jag illa.

Tog registreringsnumret

Jordgubbskollegan Viktor Nilsson – som inte uppfattat att rånaren var beväpnad – agerade dock resolut och satte efter mannen som hoppade in i en bil och försvann från platsen.

– I efterhand var det kanske inte så smart av mig, men jag tänkte inte så och hann ringa polisen under tiden som jag följde honom. Jag tog registreringsnumret på bilen och upprepade det för polisen samtidigt som bilen körde iväg, säger Viktor Nilsson.

En misstänkt greps

En stund senare kunde polisen, med hjälp av Viktor Nilssons vittnesuppgifter, gripa en misstänkt rånare på en adress i Olofström.

– Polisen säger att jag visade civilkurage och nu i efterhand känns det bra, säger Viktor Nilsson.

En man i 20-årsåldern greps men släpptes efter förhör under helgen. Rånbytet blev närmare 10 000 kronor i kontanter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.