Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I västra Blekinge samarbetar Moderaterna med Sverigedemokraterna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaternas plan för att ta makten – samarbeta med SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Karlshamn och Olofström har börjat samarbeta med Sverigedemokraterna, trots tidigare beslut om att inte göra det.

Skälet är enkelt, utan SD:s stöd blir det inget borgerligt maktövertagande efter nästa val. 

Haken är bara att liberaler, centerpartister och kristdemokrater inte gillar utvecklingen.

Det har varit en speciell politisk höst i västra Blekinge. I oktober meddelade Moderaterna i Karlshamn att de inlett ett samarbete med Sverigedemokraterna. Kort därefter presenterade de båda partiernas representanter i Olofström en gemensam budget.

– Vill man ta över makten måste man söka sig till ett samarbete som kan resultera i ett maktövertagande, säger Patrik Krupa, Moderaternas gruppledare i Olofström. 

C vägrar att samarbeta med SD

Enligt honom tar SD numera ansvar som kommunens största oppositionsparti och har rensat bland företrädare med högerextrema åsikter runt om i landet.  

– Jag har aldrig sett några sådana tendenser i Olofström. Men som politiker vill jag inte titta bakåt utan forma framtiden.  

Patrik Krupa är medveten om att oppositionsvännerna i Centerpartiet inte vill alliera sig med SD efter valet. 

– Vill inte centern vara med att styra kommunen, tycker jag att deras väljare måste veta det i god tid före valet, säger han.

”Stigmatiserat att samarbeta”

SD:s gruppledare Dan Rasmusson gläds över samarbetet med M.

– Det har varit stigmatiserat att samarbeta med oss, men det känns skönt att äntligen bilda ett riktigt oppositionsblock i Olofström.

– Moderaterna här är ju mer konservativa än på riksplanet. På många ställen har vårt parti drivit frågan om slöjförbud, i Olofström var det M som drev frågan, som vi stödde, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dan Rasmusson (SD) och Patrik Krupa (M) är gruppledare i Olofström. Foto: Jerker Hagman/SVT

Träffades i mataffären

Även i Karlshamn har de båda partierna närmat sig varandra. Gruppledarna Björn T Nurhadi (SD) och Magnus Gärdebring (M) stötte av en slump på varandra i en av stans mataffärer en dag i somras och började prata politik.

Det var den ekonomiska krisen i kommunen som gjorde att de bestämde sig för att fortsätta samtalen i rådhuset. Och i slutet av oktober bjöd de in till en gemensam pressträff. 

– Vi måste prata med alla partier för att ta ansvar för kommunen. När man mitt i en pandemi tvingas höja skatten är situationen oerhört allvarlig, säger Magnus Gärdebring.

Tillsammans med SD vill M spara pengar genom att ge mindre bidrag till Östersjöfestivalen och dansscenen i Lokstallarna samt slå ihop politiska nämnder.

SD: Vi har en plan

Björn T Nurhadi (SD) håller med om att den akuta ekonomiska krisen ligger till grund för att partierna närmat sig varandra. Men han berättar också att de båda partierna redan har en gemensam strategi för att ta över makten i kommunen, som i dag styrs av S, C och MP.

– Vi har redan en färdig väg med Moderaterna. Så om det skulle bli så att vi styr tillsammans har vi allt förberett, förutom vissa detaljer på kultur- och fritidsområdet, säger Björn T Nurhadi.  

”Det finns inte på kartan”

Magnus Gärdebring bekräftar att de är sakpolitiskt överens i många frågor. Han säger dock att Moderaternas förstahandsval efter valet är nuvarande samarbetspartier, Liberalerna och Kristdemokraterna.  

Men båda de partierna ger Sverigedemokraterna kalla handen. 

– Det finns inte på kartan att vi ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har alldeles för olika historia och delar inte människosyn, säger Bodil Frigren Ericsson, gruppledare för Liberalerna. 

Och Magnus Gärdebring är inte villig att ge upp samarbetet med L och KD.

– Vi tänker hålla fast vid samarbetet. Men det handlar om att hitta stöd i kommunfullmäktige för olika typer av förslag – för att hitta ett annat regeringsalternativ för Karlshamn, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn T Nurhadi (SD) och Magnus Gärdebring (M) är gruppledare i Karlshamn. Foto: Jerker Hagman och Towe Olsson/SVT

För- och emot 

Beskeden om att M och SD samarbetar i Olofström och Karlshamn tas emot med ris och ros bland invånarna i de båda kommunerna. 

– Det är ett konstigt samarbete. De för ju olika politik, tycker Olofströmsbon Per Bok.

–  Var och en kan inte vinna, så de måste gå ihop, säger Thord Åkesson i Karlshamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bertil Stenberg, Thord Åkesson, Evelina Berglund och Jan Bengtsson tycker till om M+SD-samarbetet i klippet ovan. Foto: Towe Olsson och Jerker Hagman/SVT

M bryter mot sin egen policy

Roger Fredriksson är länsordförande för Moderaterna. Enligt honom står det lokala M-föreningar fritt att bestämma huruvida de vill samarbeta med SD eller inte.

– Med det politiska landskapet vi har i dag måste vi prata med alla partier för att forma hållbara majoriteter framåt, säger Roger Fredriksson.

2006 fattade Moderaterna centralt en policy som säger att de inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men på senare år har den policyn luckrats upp.

– Vår partiledning har varit tydlig med att vi måste prata med alla partier, säger Roger Fredriksson.

Varken i Karlskrona eller Ronneby är något samarbete med SD aktuellt för tillfället och frågan blir aktuell först efter nästa val.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Fredriksson är länsordförande för Moderaterna i Blekinge och menar att de måste prata med alla partier för att få majoritet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt en kommentar från partisekreterare Gunnar Strömmer. I ett sms skriver partiets presschef Andreas Hamrin i stället att partistyrelsen ska ta fram en ny vägledning inför valet 2022 som ska ersätta policyn från 2006.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I västra Blekinge samarbetar Moderaterna med Sverigedemokraterna. Foto: SVT
Patrik Krupa (M) och Dan Rasmusson (SD) i Olofström har börjat samarbeta under hösten. Även i Karlshamn har SD och M inlett samarbete. SVT har kartlagt hur det otänkbara plötsligt blev verklighet. Foto: Jeker Hagman/SVT