Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sommarsemester för vårdpersonalen – men färre vikarier Foto: SVT/TT

Sommarsemester för vårdpersonalen – men färre vikarier

Publicerad

Planen är att den ordinarie sjukvårdpersonalen ska kunna ta fyra veckors ledighet i sommar. Samtidigt råder det brist på vikarier på Blekingesjukhuset – vilket medför färre vårdplatser.

Nu erbjuds personalen tusen kronor extra per pass för sommarinhopp.

Efter ännu ett arbetsår färgat av coronapandemin är det oerhört viktigt att vårdpersonalen får återhämtning under sommaren, menar Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge.

– Vår ambition är att all sjukvårdpersonal ska kunna ha fyra veckors ledighet i sommar, och de har fått besked om det, säger han.

Brist på vikarier

Samtidigt brottas Blekingesjukhuset med vikariebrist inför sommaren, vilket medför att antalet vårdplatser blir färre än föregående år. 

Under tonsdagen beslutade regionstyrelsen därför att den som tar extra arbetspass inom dygnet runt-sjukvården i Blekinge kan få förstärkt ersättning under smesterperioden.

Det handlar om 1 000 kronor per pass på vardagar och 1 500 kronor för helgpass.

”Viktigt att vi inte skadar oss”

Kjell Ivarsson menar att den senaste tidens minskade smittspridning varit en förutsättning för att man kunnat erbjuda personalen fyra veckors sommarledighet. Han framhåller att smittspridningen tidigare visat sig minska på sommaren – även innan något vaccin fanns.

– Trots det är det viktigt att vi fortsätter att vaccinera oss, följer restriktionerna och är försiktiga så att vi inte skadar oss och sätter onödig press på sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet