Foto: NTB

Så blir vaccinationen mot säsongsinfluensan i år

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka börjar vårdcentralerna vaccinera mot säsongsinfluensan. Men på grund av coronapandemin blir årets vaccination lite annorlunda.

Förra influensasäsongen vaccinerades 60 procent av de som är över 65 år, en siffra som är bland de fem högsta i landet. Men i år krävs nya rutiner för vaccinationerna med anledning av coronapandemin.

Flera vårdcentraler har tidigare haft drop-in men det tas bort i år, för att man ska kunna hålla säkra avstånd. Några vårdcentraler kommer att ha en kontrollerad drop-in med lokala rutiner, till exempel att patienterna delas in efter vilken dag i månaden som de är födda. Andra kör med tidsbokning.

Man ska kunna känna sig trygg att gå till vaccinationen. Eftersom vi har olika förutsättningar lokalmässigt i länet så kommer sättet att vaccinera skilja sig, säger Mats Berggren, operativ samordnare i Region Blekinge, i ett pressmeddelande.

Region uppmanar personer som planerar att vaccinera sig att läsa om vilka lokala rutiner som gäller på 1177.

Vaccinationerna börjar den 3 november. Främst är det äldre, gravida och personer med underliggande sjukdomar som rekommenderas vaccination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet