– Det fungerar jättebra, säger Elsa Johnsson, 89, som bor på gruppboendet i Karlskrona där Abd Alaliem nu är vikare under tiden han utbildar sig till vårdbiträde. Foto: SVT

Så fick Abd Alaliem jobb efter ett år i skolan

Uppdaterad
Publicerad

20 av 21 personer som utbildar sig till vårdbiträde i en unik utbildning i Karlskrona har fått jobb inom vården efter bara ett år. En av dem är Abd Alaliem Al Darwiesh.

– Det är jätteroligt att arbeta med äldre, säger han.

Det är Karlskrona kommun och Arbetsförmedlingen som står bakom utbildningen som är två-årig, men då teori och praktik kombineras är redan 20 av de 21 eleverna ute i arbetslivet efter ett år. Syftet med utbildningen är att hjälpa nyanlända ut i arbete snabbare, samtidigt som de lär sig mer svenska.

Abd Alaliem tycker att hans arbete på ett gruppboende i Karlskrona hjälper honom mycket med språket.

Karlskrona

– Här träffar jag fler svenskar. I skolan är bara läraren svensk, de andra är invandrare som jag. Nästa år hoppas jag att jag kan prata perfekt svenska, säger Abd Alaliem Al Darwiesh.

Eleverna börjar som vikarier men tanken är att utbildningen ska leda till fasta jobb i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet