Pensionerade sjuksköterskan Monica Nobach återvände till vården. Anders Jakobsson dog i corona. Mattias Hoffner och Maria Lindblom började arbeta i mottagningstältet utanför akuten i Karlskrona när pandemin startat. Foto: SVT

Coronaåret – så har det varit i Blekinge

Publicerad

Vi har fått lära oss att stanna hemma, hålla avstånd och ta på munskydd. Många har insjuknat och förlorat anhöriga. Pandemin har påverkat alla, inte minst vården och omsorgen.

För personal, patienter och äldre har tiden med smittspridning varit svår. SVT har under året med corona mött några av dem.

Efter det första bekräftade coronafallet i Blekinge, den 11 mars 2020, förändrades livet för oss alla. Den verklighet vi tidigare varit vana vid tog en ny vändning.

Tillvaron med en pandemi, som hemsöker världens alla kontinenter, hade de flesta av oss tidigare nästan enbart läst om i historieböckerna eller mött i dystopiska filmer om framtida virushot mot mänskligheten.

Vårdpersonal i frontlinjen

SVT har under året med corona mött vårdpersonal som står i frontlinjen i kampen mot covid-19. Vi har också mött anhöriga som förlorat någon. Vi har även hört berättelserna från äldre som inte kan träffa sin barn och barnbarn.

Följ med på en tidsresa, som startar när vården började rusta inför att möta viruset. Tidsresan fortsätter med dödsfall och går vidare till äldreboenden, som försöker balansera mellan isolering och de äldres behov av att träffa anhöriga. Tidsresan går också vidare till vaccinationen.

Se klippet ovan för att möta några av alla dem som SVT träffat under coronaåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.