Så kan Blekingebor hitta sina danska rötter

Uppdaterad
Publicerad

DNA-analys och kyrkböcker. I dag finns det både moderna och traditionella sätt att ta reda på var ens släktingar kommer ifrån. Men att hitta personer, som emigrerade till Danmark för 150 år sedan, är inte alltid helt enkelt.

– Vi hör inte så mycket om dem. Vi brukar kalla det ”den glömda emigrationen”, säger Katarina Möller på Blekinge Släktforskarförening.

Under slutet av 1800-talet emigrerade många svenskar, inte bara till Nordamerika, utan också Tyskland och Danmark.

– För Danmark var det den första stora invandringsvågen. Över 100 000 svenskar bosatte sig i Danmark, nästan 10 000 från Blekinge, säger historikern Henning Bender, som blivit inbjuden till Blekinge museum för att föreläsa om hur man kan gå till väga för att hitta sina danska släktingar.

– Vi får så mycket frågor, även ifrån Danmark, med folk som släktforskar och som vill ha hjälp att hitta sina rötter, säger Katarina Möller.

Tog danska namn

Att hitta i svenska kyrkböcker är många släktforskare vana vid, men att leta i danska källor kan vara knepigare. Till exempel kunde svenskar ta danska namn i sitt nya hemland, och Svensson blev istället registrerat som Svendsen.

Men att hitta utvandrade släktingar har blivit lättare, menar Henning Bender. Man kan använda sig av bland annat kyrkböcker och andra register som visar hur svenskar har bosatt sig i grannlandet.

– Det har blivit betydligt enklare nu när det finns ett register över Danmarks kyrkböcker, för så var det inte förut, säger han.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.