Så lurades Karlskrona-bon av människohandlarna

Publicerad

Karlskrona-bon trodde att han hyrde ut sin lägenhet till en italiensk högskolestudent. I själva verket hyrdes den av den man som nu åtalats, tillsammans med en annan man, för att ha tvingat kvinnor att sälja sex i flera städer runt om i Sverige. Nu är Karlskrona-bon kallad till att vittna i rättegången.

De tre kvinnorna ska ha lockats – och tvingats – att sälja sex i flera månaders tid av de två nu åtalade männen, enligt åklagare Victoria Engelkes.

– Det handlar om fattiga kvinnor utan utbildning som måste försörja sin familj. För att citera en av dem: Man kan inte må bra när man gör det här, man måste stänga av för att överleva, säger Victoria Engelkes.

Främst pågick sexhandeln i Uppsala, men de åkte också ut på ”turnéer” till flera sydsvenska städer, inklusive Karlskrona. Där tog de kontakt med en Karlskrona-bo via bostadsförmedlingstjänsten Airbnb, för att få tag på en lägenhet att bedriva sexhandeln i.

– Han sa att han var från Italien och var student. Han pratade också något om att han var i Sverige för att åka runt och träffa studenter och att han var studerande själv. Jag upplevde inget konstigt runt honom, säger karlskroniten i polisförhör.

Suttit häktade i ett år

I totalt tre nätter hyrdes övernattningslägenheten ut. De två männen ska enligt åklagaren ha publicerat eskortannonser på nätet för att locka köpare – men hur många som i slutändan köpte sex i Karlskrona är oklart.

– Jag såg aldrig någon annan person i sällskap med den här killen. Jag såg heller inget fordon som kunde sättas i samband med honom, säger karlskroniten i förhör.

De två männen greps knappt en månad efter händelsen i Karlskrona och har sedan dess suttit häktade. I mitten av januari åtalades de vid Uppsala tingsrätt, misstänkta för människohandel och grovt koppleri. Båda männen nekar till brott.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med lägenhetsinnehavaren, som inte vill kommentera ärendet i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.