Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskaren Isabel Drake: ”Kosten är ju en viktig anledning till varför vi inte kan behålla en normalvikt”

Så minskar du risken att drabbas av cancer

Uppdaterad
Publicerad

Rökning, övervikt och vad vi stoppar i oss. Det är de tre största anledningarna till att människor drabbas av cancer. Men sjuktalen skulle kunna minskas drastiskt, enligt Cancerfonden.

När Cancerfonden besökte Karlskrona nyligen avslöjades att en tredjedel av de cirka 60 000 personer som drabbas av sjukdomen i Sverige varje år skulle kunnat ha förebyggts genom bättre levnadsvanor och hälsosam vikt.

Enligt Cancerfonden ligger Blekinge på rikssnittet när gäller matvanor i riket. 22 procent av befolkningen äter frukt och grönt mer än tre gånger om dagen.

Sämre är det med fetman, där Blekinge återfinns i botten av listan. 17 procent av befolkningen är överviktig jämfört med med rikssnittet på 15 procent.

– Kosten är ju en viktig anledning till varför vi inte kan behålla en normalvikt, säger Isabel Drake från Lunds universitet, som forskat på kopplingen mellan kost och cancer.

Se klippet ovan för att höra Isabels Drakes och dietiseten Maiju Wetterhalls tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer