Sölvesborgs kommunchef Lars Ericsson försvarar uppgörelsen. Foto: SVT

Så mycket kostar utköpta kulturchefen skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Utköpta kulturchefen Sofia Lenninger får 14 månadslöner i avgångsvederlag. Sölvesborgs kommun lägger över 800 000 kronor på uppgörelsen.

På initiativ av Sölvesborgs kommun lämnade i dag Sofia Lenninger formellt sin tjänst som kulturchef. Hon går med 14 månadslöner i avgångsvederlag, sammanlagt 617 000 kronor.

Men kostnaden för Sölvesborgs kommun stannar inte där. Med arbetsgivaravgifter, pensionskostnader och andra avgifter innebär överenskommelsen över 800 000 kronor.

Sofia Lenniger lämnar sin tjänst. Foto: /TT

Får kritik

Kommunledningens hantering av situationen och kostnaden för överenskommelsen får kritik från den politiska oppositionen.

– Det är inte bra alls och jag är besviken och bedrövad. Det handlar om nästan en miljon kronor. Så mycket skattepengar har vi inte här i kommunen så vi kan slösa på det sättet. Pengarna behövs bättre inom skola och äldrevård till exempel, säger Ulf Svensson (C), som är gruppledare.

Hur tycker du kommunledningen borde hanterat det här i stället?

– De kunde låtit henne vara kvar eller placerat om henne till någon annan tjänst Men känner man sig motarbetad som hon har gjort är det inte roligt. Jag hade själv inte velat ha det så, säger Ulf Svensson (C).

Förtroendet saknas

Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) besvarar inte kritiken utan hänvisar till kommunchefen Lars Ericsson.

– Jag vill inte kommentera de politiska utspelen. Men jag utgår från sakfrågan. När man kommer till en punkt där förtroendet saknas för en chef så finns det en praxis för att hitta en uppgörelse efter förhandling. En lösning med ett avgångsvederlag med den här summan är ingen avvikelse mot praxis, säger Lars Ericsson.

Kritiken handlar också om att kulturchefen borde få varit kvar, vad säger du om det?

– Jag går inte in i några sådana diskussioner. Det fanns saker som gjorde att förtroendet rubbades och vi har nått en överenskommelse om att avsluta anställningen. Tyvärr har jag inte sett några andra alternativ möjliga i det här läget, säger Lars Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.