I videon får du höra om att kommunanställda i Olofström får minst betalt i Blekinge. Foto: SVT/TT

Så mycket sämre lön får du i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Jobbar du på en av Blekinges kommuner? Då har du sämre betalt än i övriga landet.

Allra bäst tjänar kommunanställda i Sollentuna.

De kommunanställda i Blekinge tjänar i genomsnitt lite mindre än de 31.400 kronor i månaden som är riksgenomsnittslönen.

Det visar SCB:s siffror över kommunanställdas medellön i landet förra året. Statistiken visar att skillnaderna i genomsnittlig månadslön i Sverige är tusentals kronor om man jämför de lägsta och högsta lönerna.

Av siffrorna framgår också att Olofström har lägst medellön bland Blekinges kommuner, med några hundralappars skillnad i månaden upp till Karlshamn, som har högst medellön för kommunanställda i länet. Ingen av Blekinges kommuner kommer upp i rikssnittet.

Ser problem

Men fackförbundet Kommunal ser inte skillnaderna i medellöner mellan kommuner som det stora problemet. Utan att förbundets medlemmar har lägre löner än övriga kommunanställda.

– Medlemmarna inom Kommunal är inom låglöneyrken som finns inom välfärdens områden. Dels har man låga löner och dels jobbar många deltid, säger Mahlin Bergman, som är ordförande för Kommunal Sydost.

Mahlin Bergman är ordförande för Kommunal Sydost. Foto: Kommunal

Kräver satsningar

Förbundet kräver nu satsningar i sina yrkesgrupper.

– I det läge vi är i landet just nu så är det välfärdens resurser som går på högvarv och det är medlemmarna i Kommunal som står i frontlinjen hela tiden, säger Mahlin Bergman.

Genomsnittlig månadslön bland kommunanställda 2019

Olofström: 29 900 kronor

Ronneby: 30 100

Sölvesborg: 30 400

Karlskrona: 30 400

Karlshamn: 30 500

Rikssnittet: 31 400

Högst i landet: Sollentuna 36 900

Lägst i landet: Åsele 28 200

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.