Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Holmberg är global försäljningschef på Roxtec, ett av företagen i Blekinge som påverkas av brexit. Foto: TT och SVT

Så påverkas Blekinges ekonomi av brexit

Uppdaterad
Publicerad

Just nu förbereder sig exportföretag i Blekinge inför hur brexit ska påverka länets ekonomi. Ett av företagen som rustar inför följderna av Storbritanniens utträde ur EU är Roxtec i Karlskrona.

– Det mest påtagliga vi har gjort är att vi har dubblat vårt lager vi har hos vårt dotterbolag i Storbritannien. Det gör vi för att säkra leveranser även om det blir problem vid gränserna, säger Magnus Holmberg, som är global försäljningschef på Roxtec.

Blekinges utsatthet

Region Blekinges näringslivsstrateg Catharina Rosenquist berättar om länets utsatthet inför brexit.

– Blekinge har en väldigt hög andel export för att vara en liten region. Så att brexit kommer att påverka Blekinge, eftersom Storbritannien också är en av Sveriges viktigaste handelspartners, säger hon.

Catharina Rosenquist är näringslivsstrateg på Region Blekinge. Foto: SVT

Magnus Holmberg på Roxtec ger sin syn på osäkerheten som brexit skapar.

– Alla former av kaos går ju väldigt illa tillsammans med affärsverksamhet. Skulle vi hamna i en situation där det blir tvärstopp, långa köer och godset fastnar i tullen så är det tvärtom hur vi jobbar annars, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet