Hör gymnasieeleverna Saga Johansson och Jonathan Axelsen utveckla sina tankar om hur elevfrånvaron påverkar undervisningen i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Så påverkas eleverna: ”Svårt att genomföra projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin ökade elevfrånvaron i alla Blekinges kommuner. Vi har talat med två elever som märkt av den ökade frånvaron.

Under 2020 bedrevs mycket av skolundervisningen för Blekinges gymnasielever på distans. Utöver det var frånvaron också högre än vanligt något gymnasieeleverna märkt av.

– De dagar vi får komma in och ha lektioner i klassrummen så märker man att det är tommare än det är i vanliga fall, säger Saga Johansson som går sista året på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona.

”Lektionerna blir lidande”

Och det är inte bara den som är sjuk som drabbas vid frånvaro.

– Om en elev saknas på grund av sjukdom drabbar det mer än bara den personen. Lektionerna blir lidande, inte minst för mig som håller på med musik då det helt plötsligt kanske saknas en trummis, berättar Jonathan Axelsen som även han går sista året på Törnströmska gymnasiet.

Hör gymnasieeleverna Saga Johansson och Jonathan Axelsen utveckla sina tankar om hur elevfrånvaron påverkar undervisningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.