Irene Nygren testar en knaffel. Foto: SVT

Så ska gamla få hjälp i vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vardagen bli lättare för Karlskronas äldre. De kan få hjälp med bland annat säkerhet vid ytterdörren och måltiderna kan underlättas.

Irene Nygren, som är med i det kommunala pensionärsrådet, var inte helt säker på hur hon skulle använda knaffeln, som är en hybrid mellan en kniv och gaffel.

”Vill klara oss själva”

Hon var en av alla dem som först fick besöka Karlskronas smarta seniorlägenhet Visbo, som invigdes i dag. Dit får äldre komma på studiebesök och inspireras av hjälpmedel som underlättar i vardagen.

– Men det finns många andra hjälpmedel som är klockrena! Jag kan ha stor nytta av flera av dem. Jag hoppas att fler kommer hit och tittar på den här fina lägenheten och kan få tips om hur man kan underlätta livet. Vår förhoppning är ju att man ska klara sig så länge som möjligt och göra andra saker än att ha det besvärligt hemma, säger hon.

”Tekniken får inte ta över”

Tanken är att äldre ska kunna boka in sig på studiebesök i lägenheten och då har de chans att testa hjälpmedlen, som de sedan kan införskaffa. De ska också kunna testas innan de köps in till äldreboenden i kommunen.

Men Irene Nygren ser också en risk med all ny teknik och menar att den inte får ersätta personal.

– Tekniken får inte ta över. Den mänskliga kontakten är det absolut viktigaste och det måste vi värna om. Men som hjälpmedel är tekniken bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer