Foto: TT/Arkivbild

Så ska mobiltelefonen minska båtstölderna

Uppdaterad
Publicerad

Under det första kvartalet i år ökade antalet båtmotorstölder över hela landet. På Verkö i Karlskrona har båtägare gått samman för att stoppa brotten med hjälp av en app på mobilen.

Under första kvartalet 2017 har det varit en stor ökning av båtmotorstölder i Sverige enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), en siffra som stigit med 57 procent jämfört med 2016.

I samarbete med polisen startade båtägaren Lars Erik Blomqvist en båtsamverkan där båtägare ska kunna kontakta varandra.

LÄS MER: Stor ökning av båtmotorstölder

Möte med båtägarna

Tidigare i år hade Båtsam Karlskrona ett möte med representanter från båtklubbarna och inblandade myndigheter där den nya appen presenterades.

Genom att logga in på appen går det att rapportera okända händelser vid bryggan till andra båtägare. Händer det något vid din båtplats får du ett meddelande via e-post eller SMS, då ditt båtplatsnummer är kopplat till ägarnamn och telefonnummer.

– SMS lär bli mest gångbart eftersom det är snabbast, säger Lars Erik Blomqvist.

TV: Se hela inslaget här

Personlig närvaro viktigt

Den som kommer ner och ser en båt som lossnat från sina förtöjningar knappar in Norrabacksbryggan. Där letar man upp båtplatsnummer, ägarnamnet och telefonnummer.

Enligt Lars Erik Blomqvist följer applikationen föreskrifterna i personuppgiftslagen. Han hopps att alla båtägare i Karlskrona, och så småningom hela Blekinge, ska ansluta sig för att öka säkerheten. Han tror dock inte att det räcker med en telefonapp i alla lägen.

– Man ska ha klart för sig att det absolut bästa sättet att värja sig från ingrepp och stölder är genom personlig närvaro, säger Lars Erik Blomqvist.

Efter bara ett par veckor har 55 av de drygt 80 båtägarna laddat ner mobilappen som ska förebygga båtstölder. Och den nya tekniken stoppar inte bara stölder.

– Nu känner vi varandra mest till utseendet, nu lär vi känna vad vår båtgranne heter också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.