Så skuldsatt är det nedlagda tropikariet

Publicerad

Det är inte bara löneskulder som Blekinge Exotiska Värld dras med. Tropikariet har totalt omkring 145 000 kronor i skulder hos Kronofogden. Det handlar bland annat om skulder till Bowling Center i Karlshamn, Jordbruksverket, tidigare veterinärer och Arbetsförmedlingen.

I augusti 2017 tog de nya ägarna över Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn – två år senare lades verksamheten ner.

Under tiden har den ekonomiska föreningen dragit på sig skulder och den äldsta skulden som nu ligger hos Kronofogden är från september förra året.

Sedan dess har skulderna ökat och totalt hos Kronofogden ligger det nu elva enskilda skulder på omkring 136 000 kronor och tio statliga på cirka 9 500 kronor.

– Vi har haft för dåliga intäkter så bolaget har inte gått runt, så vi och styrelsen valde att lägga ner visningsverksamheten. Allt grundar sig i för få besökare, för knappa intäkter och för stora utgifter. Det har vi kämpat med i ett år nu, säger Kristofer Karlsson, ägarens kompanjon och make.

I mitten av april i år gjorde Kronofogden en tillgångsundersökning men hittade inga tillgångar att utmäta. Den sista augusti stängde de ansvariga Blekinge Exotiska Värld. De hoppas ändå att kunna betala skulderna.

– Vi jobbar med att sälja inventarier och det vi har för att kunna betala de skulder som är kvar, säger Kristofer Karlsson.

Inte en enda hyra betalades

Tillsammans med en annan företagare satsade Kristofer Karlsson på att föda upp och handla med djur i bolaget Reptilgrossisten vid sidan om sitt engagemang i Blekinge Exotiska Värld.

Även i det fallet rasade ekonomin.

Bolaget bildades i början av förra året och hyresskulden hos Kronofogden är upp i nästan 300 000 kronor.

– Det kom aldrig någon hyra och jag fick aldrig något utan det var bara massa svepskäl. Vid semestertider så slängde jag ut dem, säger fastighetsägaren på Blekinge-Köket.

Kristofer Karlsson säger sig inte vara medveten om hyresskulden.

– Det var min kollegas ansvar att se till att hyrorna betalades, jag hade inte med det att göra, säger han.

Han säger vidare att samarbetet med kollegan avbröts efter några månader och att han inte vet hur hyresskulden hamnat på på hans bolag.

Men du står som VD för bolaget som skulden står skriven på?

– Det var utan min vetskap de kontrakten skrivits på, säger Kristofer Karlsson.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt Kristofer Karlssons affärskollega.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet