Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) svarar på Jägareförbundets kritik. Foto: Regeringskansliet/TT

Ministerns svar på kritiken: ”Rådjursstammen är stark”

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på Jägareförbundets kritik. Enligt henne innebär vårjakten ingen risk för rådjursstammen.

När SVT Nyheter Blekinge på torsdagen frågade regeringen om en kommentar kring kritiken och beslutet blev svaret ytterst kortfattat. Men under fredagen svarar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) mer utförligt via mejl.

– Erfarenheterna från de fem län där vårbocksjakt har varit tillåtet under de senaste 30 åren visar på ingen dokumenterad negativ inverkan på rådjursstammen, säger hon.

Varför tillåts utökad vårjakt i södra Sverige trots kritiken från Jägareförbundets länsförbund?

– Beslutet bygger på omfattande underlag från Naturvårdsverket. När det gäller vårbocksjakt framförde flera instanser, där bland annat SLU, att vårjakt kunde införas i samtliga län och att det saknades negativa erfarenheter av vårjakt.

Jägareförbundet befarar att gästjägare på jaktresor med troféjakt kommer att skjuta för många av de största råbockarna, vad säger du om den farhågan?

– Jag vill inte som landsbygdminister spekulera i några farhågor. Rådjursstammen är stark och livskraftig och förekommer i stabila eller ökande populationer i alla län. Regeringen öppnar upp för vårbocksjakt med start nu till våren och vi kommer att följa utvecklingen noggrant, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer