Foto: TT

Saab nära ett köp av Kockums

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att försvarskoncernen Saab är mycket nära att köpa utbåtsvarvet Kockums av den tyske ägaren Thyssen Krupp. Enligt uppgifter till SVT kan avtalet vara klart inom de närmaste dygnen.

Affären ska både innehålla Karlskronavarvet och Kockums i Malmö med fastigheter och utrustning och dessutom personalen i Karlskrona och i Malmö.

– Vi kan bekräfta att förhandlingarna är inne i ett slutskede, men vi vill också poängtera att inget avtal är skrivet ännu, säger Saabs presschef Sebastian Carlsson.

Saabs aktie stoppades i morse, sedan tidningen Dagens Industri publicerat uppgifter om att ett avtal är nära och att prislappen kan hamna under en miljard kronor, kanske så lågt som 500 miljoner kronor, vilket enligt tidningen är väsentligt lägre den summa Thyssen Krupp ursprungligen begärde. Aktien återupptogs igen klockan tio, och efter en kvart hade aktien stigit med 3,7 procent.

Tomma orderböcker

När avsiktsförklaringen om ett köp lades i april var avsikten att förhandlingarna skulle vara klara till hösten. Men sedan Försvarets Materielverk FMV för två veckor sedan  la en order värd 467 miljoner kronor på förberedelser för tillverkning av nästa generations ubåt A 26 har förhandlingarna har motivet för att snabbt avsluta förhandlingarna stärkts. En avsiktsförklaring har också lagts från det svenska försvaret om framtida leveranser av ubåtar för upp till 11,2 miljarder kronor.

Thyssen Krupp har av allt att döma ett sämre förhandlingsläge än Saab, sedan den svenska försvarskoncernen köpt över flera nyckelpersoner från Kockums och dessutom fått full uppbackning av FMV och regeringen. Thyssen Krupp har att välja mellan en försäljning eller att stå med kostnaderna för ett Kockums med tomma orderböcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kockums

Mer i ämnet