Länsstyrelsen har satt nya säkerhetsnivåer för nya bostäder längs med kusten i Blekinge. Foto: Leif R Jansson (TT) och Länsstyrelsen

Nya säkerhetsnivåer för att bygga vid Blekinges kust

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har satt nya säkerhetsnivåer för byggande längs Blekingekusten och vid vattendrag i Blekinge.

De nya nivåerna innebär att bostäder ska byggas på mark som ligger högre än tre meter. För andra typer av byggnader, till exempel restauranger, är nivåerna något lägre: 2,5 meter. Det beror enligt länsstyrelsen på att man har där kan acceptera en högre risk för översvämningar än för bostäder.

Kommer höjas för längre tidsperspektiv

Havsnivån kan stiga med 80 centimeter till år 2100, enligt prognoserna, och vid högvatten tillfälligt höjas med 2,5 meter.

Länsstyrelsen har tittat på havsnivåhöjningen och för de nya siffrorna har man räknat med hus som ska stå just år 2100 – det vill säga om 85 år.

Säkerhetsnivåerna kommer att höjas mer, till fyra meter, om man har år 2200 som planeringshorisont, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. De påpekar att det ofta bör räknas för ett längre perspektiv än år 2100. ”Med tanke på att många byggnader i våra städer idag är betydligt äldre än de åttiofem år som återstår till sekelskiftet 2100”, skriver de i pressmeddelandet.

Byggnader måste anpassas

Om det ska byggas på mark som ligger i riskområde måste bygget anpassas för att fungera vid översvämning.

”Det ska gå att ta sig till och från byggnaden på ett säkert sätt och det behövs fungerande energiförsörjning, internetanslutning samt vatten och avlopp”, skriver länsstyrelsen.

Under de kommande decenierna förväntas en stor ökning av årsmedelnederbörden i Blekinge, med upp till 25 procent, vilket kan medföra översvämningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer