Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Upprustat skogsområde planeras skydda sällsynt fjäril

Ett skogsområde söder om Gärestad i Ronneby kommun planeras att göras om till bete och hägnas in. Det för att skydda den sällsynta och hotade Mnemosynefjärilen som det finns några få av i Blekinge.

Det är staten som vill ingå ett naturvårdsavtal med Ronneby kommun för det drygt 13 hektar stora skogsområdet och två förslag har nu tagits fram; ett som gäller tio år och ett som gäller 20 år, något som Sydöstran var först med att berätta.

Detta för att skydda den sällsynta Mnemosynefjärilen som bara finns på ett fåtal platser i Sverige, bland annat Blekinge.

– De är väldigt väldigt få men vi jobbar dels med uppfödning av arten och kommer att sätta ut fler fjärilar i Ronneby i år, säger Annika Lydänge, avdelningen för kunskapsuppbyggnad Länsstyrelsen Blekinge.

Politiken ska besluta

Tanken är att skogsområdet ska restaureras, stängslas in och göras om till bete.

– Vi gör denna åtgärd med stor hänsyn till fjärilsarten och den är i fokus. Men det är också för att göra det mer tillgängligt i området och för att bevara naturvärdena, säger Annika Lydänge.

På måndagen ska kommunens arbetsutskott ta beslut i frågan men sedan är det kommunstyrelsen som tar det sista beslutet.

Mnemosynefjäril

Visa

Mnemosynefjäril en av våra mest hotade fjärilsarter.

Fjärilen är i Sverige sällsynt och finns i Medelpad, Uppland och på ett fåtal platser i Blekinge. Länsstyrelsen tillsammans med föreningen SydOstEntomologerna arbetar sedan 2004 aktivt med åtgärder för att gynna arten.

De senaste åren har en positiv trend för fjärilen kunnat noteras i Blekinge.

Källa: Länstyrelsen Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer