Ur Arkivet: Så såg Saltsjöbaden ut 1908. Foto: SVT/Arkiv

Saltsjöbaden – från finrum till fallfärdigt

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 1898 invigdes Saltsjöbaden i Karlshamn. Mycket har hänt sedan dess och nu har byggnaden stora renoveringsbehov och kostar kommunen stora summor årligen.

I snart 120 år har Saltsjöbaden stått på klippan i Vägga, med utsikt över Karlshamnsfjorden. Ditt vallfärdade Karlshamnsbor för picknickar, havsbad och friluftsliv – något som blev populärt vid den tiden.

Sedan dess har fastigheten använts bland annat som restaurang och konferenslokal. Men underhållet har blivit eftersatt och lokalen har använts allt mer sällan. Länge var dess framtid oviss.

Saltsjöbaden

– Huset som det är i dag har ett stort renoveringsbehov som skulle bli kostsamt. Kommunen får dessutom årligen skjuta till ungefär 150.000 kronor om året i driftskostnader, säger Per-Ola Mattsson (S), ordförande i Stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder, som äger fastigheten.

Kan privatiseras

Byggnaden hyrs numera ut som tillfällig fest- och evenemangslokal.

Men i somras meddelade hemvändarparet Ingvar och Katarina Backhamre att de avser att donera 50 miljoner kronor till kommunen. Av pengarna är 15 miljoner kronor öronmärkta till att bygga ett nytt Saltsjöbaden på platsen – som paret kommer att få exklusiv nyttjanderätt till under resten av sitt liv. Därefter återskänks nybygget till Oscar Lundgrens stiftelse.

– Det är en privatisering som sker, mot att vi får ett helt nytt Saltsjöbaden tillbaka om några år och mer där till, säger Per-Ola Mattsson (S).

Flera röster har höjts mot privatiseringen och ärendet ligger nu uppe för beslut i flera olika instanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltsjöbaden

Mer i ämnet