Hör Björn Öckert, professor vid IFAU, berätta om de samhällsekonomiska kostnaderna av elevfrånvaro i klippet ovan. Foto: SVT/IFAU

Lägre framtida löner till dagens elever på grund av skolfrånvaron

Uppdaterad
Publicerad

De ekonomiska kostnaderna för den ökade elevfrånvaron under coronapandemin väntas bli stora både för samhället och individen. Ju mer frånvaro du har desto mer beräknas du förlora i inkomst längre fram. Det enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Björn Öckert som är professor och jobbar för IFAU har tittat på vad det kommer att kosta för eleverna att elevfrånvaron har ökat under pandemin. Och den sammanlagda notan väntas inte bli liten.

– Vi beräknar att den samhällsekonomiska kostnaderna kommer att uppgå till tio miljarder kronor, säger han.

Närvaro spelar roll

Kostnaden har man räknat ut genom att titta på den forskning som finns om frånvaro i skolan och hur mycket man lär sig när man närvarar.

– I genomsnitt kommer inte den här frånvaron spela någon roll för hur mycket en elev lär sig eller för hur mycket eleven kommer tjäna längre fram i livet. Men det faktum att så många elever påverkas av frånvaron under pandemin gör att det ändå blir ganska stora kostnader för samhällsekonomin, säger Björn Öckert.

Kommer synas i lönekuvertet

Och att frånvaron kommer påverka generationen råder det inget tvivel om.

– För den som redan har det tufft i skolan blir det ännu jobbigare. Och över en livstid kommer det märkas i lönekuvertet, konstaterar han.

Och anledningen till att frånvaro kan bidra till minskade inkomster har med lärandet att göra.

– Det beror helt enkelt på att det man lär sig i skolan värdesätts senare på arbetsmarknaden, avslutar Björn Öckert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.