Sverige är sämre än Polen och Lituaen på att följa EU:s vattendirektiv.

Sämst på att följa EU:s vattenvision

Uppdaterad
Publicerad

Jämförelser mellan Bräkneån och två vattendrag i Litauen och Polen visar att Sverige är sämst på att leva upp till EU:s vattendirektiv.

Länsstyrelsen i Blekinge har jämfört skillnaderna sedan EU:s vattendirektiv införts i Sverige, Litauen och Polen.  Ett avrinningsområde i varje land har studerats och för Sveriges del föll valet på Bräkneån.

– I Sverige möter jag  ofta människor som är skeptiska till olika EU-direktiv. Många har fått bilden att vi är noggrannare med att följa direktiven i Sverige än vad man är i andra länder. Vår jämförelse av vattendirektivet visar att både Litauen och Polen har gått längre än Sverige på flera viktiga punkter, säger Cecilia Näslund vid länsstyrelsen i Blekinge, som har sammanställt jämförelsen mellan de tre länderna.

Enligt henne är den största skillnaden är att både Litauens och Polens åtgärdsprogram är mycket tydligare än Sveriges. De innehåller konkreta åtgärder för att förbättra vattenmiljön på utpekade platser.  

Ländernas ansvar:

att främja hållbar användning av vatten

att förhindra att vattenekosystemen försämras

att minska förorening av grundvattnet

att minska utsläpp av farliga ämnen

att minska effekterna av översvämningar och torka

att underlätta arbetet med att uppnå internationella avtal om vatten och även hav.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer