Konstnären Linnéa Håkanssons utställning ”Konst på blodigt allvar” stoppades på Tingshuset i Sölvesborg. Foto: Privat

Menskonstutställning inställd – skulle visas på Sölvesborgs kulturkalas

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgskonstnären Linnea Håkansson planerade kulturkalasutställning ställs in. Arrangören ville flytta utställningen, som visar ”menskrukor” och nakna kroppar, för att inte ta fokus från prisutdelningen av årets kulturpris.– Jag kände att det blev censur, säger konstnären.

Diskussionen om Sölvesborgs policy för framtida konstinköp är fortsatt aktuell. Rolf Berg (SD), ordförande i fritids- och kulturnämnden har tidigare bland annat sagt så här:

– Vi kommer köpa in sådan konst som tilltalar det stora flertalet medborgare.

Inställd utställning

Under veckan pågår Sölvesborgs kulturkalas – där besökarna kan ta del av Sölvesborgs kulturutbud i form av bland annat konst, teater och musik. Konstnären Linnea Håkansson skulle vid tingshuset medverka med utställningen ”På blodigt allvar” som handlar om kroppsaktivism och mens, men den har nu ställts in. Orsaken är att konstnären känner sig censurerad.

– Jag fick besked om att kommunen inte kan visa min konst i och med all turbulens med politiken. Jag blev erbjuden en alternativ plats, men tackade nej eftersom jag kände att det blev censur, säger hon.

Kultursamordnaren Pernilla Weirum förklarar att det handlar om att kommunen inte vill stjäla uppmärksamhet från utdelandet av kulturpriset.

– Vi erbjöd en annan plats som vi fann mer lämpligt och som inte skulle ta uppmärksamhet från prisutdelningen, säger hon.

I Kulturkalasets program finns hennes utställning på Tingshuset med tillsammans med informationen om att den är inställd. Foto: Från Kulturkalasets program

Lång planering

I två månader hade Linnea Håkansson planerat utställningen. En vecka innan visning fick hon beskedet att arrangörerna ville byta utställningsplats.

– Jag blev mest ledsen för att jag inte får chansen att visa detta för unga. Deras beslut spär på tabun om att mens är något pinsamt och fult, säger Linnea Håkansson.

Håkansson förklarar att hon upplever kulturprisutdelningen som en bortförklaring.

– Min upplevelse är att det handlar om frågan menskonst och det politiska klimatet som råder i Sölvesborg. Jag tror att detta skulle innebära tjänstefel om kulturavdelningen valde att visa min konst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.