Yvonne Sandberg-Fries går till Miljöpartiet.

Sandberg-Fries till Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne Sandberg-Fries har bestämt sig. Efter 50 år som politiskt aktiv lämnar hon Socialdemokraterna – för Miljöpartiet.

Redan i förra veckan kunde SVT Blekingenytt avslöja att S-profilen Yvonne Sandberg-Fries, 63, bestämt sig för att inte kandiderara för Socialdemokraterna i höstens val. Hon uppgav då att hon var trött på interna maktsrider och ”omodernt ledarskap”.

Men redan nu har Sandberg-Fries hittat en ny politisk arena – hos Miljöpartiet, där hon ansökt om medlemskap.

Ambitionen är att arbeta för partiet under valrörelsen.

– Jag har alltid haft ett stort miljöengagemang och min respekt för Miljöpartiet har vuxit de senaste åren. Inte minst sedan partiet lät medlemmarna rösta och ta beslut om att överge kravet på utträde ur EU. Det är en viktig principfråga för mig, säger hon.

Samtidigt är Sandberg-Fries öppen med att hon inte uppskattar Miljöpartiets lokala samregerande i den borgerliga Femklövern.

– Det är väldigt olyckligt att partiet har hamnat där. Samtidigt var det ju Socialdemokraternas behandling av dem som tvingade partiet dit. Historiskt sett har man ju inte tagit särskilt väl hand om Miljöpartiet i Karlskrona. Men jag har länge haft en nära och god relation till Sofia Bothorp, som är en av få politiker i den här kommunen som kämpar för miljöfrågorna och som verkligen vågar ta debatten med Sverigedemokraterna.

Enligt Sandberg-Fries kommer hon att bli kvar på sin stol i fullmäktige.

– Jag är direktvald och är fortfarande samma person. Övriga uppdrag har jag för avsikt att avsäga mig.

Sofia Bothorp, språkrör för Miljöpartiet, välkomnar den nya medlemmen.

– Jag känner bara glädje. Dels tycker jag väldigt mycket om Yvonne som person, dels har hon ett socialt och ekologiskt tänkande som väl passar in hos oss. Jag ser fram emot att få ta del av hennes kunskaper.

För Socialdemokraternas ordförande Patrik Hansson kom partibytet inte oväntat.

– Nej, och jag beklagar att vi förlorar en kompetent kraft som vi hade haft mycket nytta av.

Men han är oförstående till kritiken.

– Det känns ärligt talat mer som ett uttryck för en personlig besvikelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer