Regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) föreslås bli den enda politiker med ett arvode på hundra procent. Foto: Region Blekinge/SVT

Sänkta arvoden i regionen – men inte för S-toppen

Uppdaterad
Publicerad

Politiker på nio olika uppdrag i Region Blekinge får sänkta arvoden – motsvarande en minskning på fem procent.

Men regionstyrelsens ordförande, Christina Mattisson (S), får som enda politiker fortsatt hundra procent.

Det är arvodeskommitén, med representanter från samtliga partier i Region Blekinge, som nu föreslår en sänkning för nio olika politiska uppdrag.

– Vi har värderat uppdragens tyngd i förhållande till varandra, så en del är sänkta och något höjt. Vår utgångspunkt var att det skulle bli en lägre kostnad än föregående mandatperiod och det har vi lyckats med, säger Kalle Sandström (S), arvodeskommiténs ordförande.

Totalt handlar det om en kostnadsminskning för den politiska organisationen på fem procent, jämfört med föregående mandatperiod. Något som motsvarar cirka 420 000 kronor per år, och således 1,7 miljoner under mandatperioden.

Mattisson (S) behåller fullt arvode

Generellt har de tyngsta arvoderingarna – med undantag för regionstyrelsens ordförande – sänkts med tio procent, enligt Sandström.

– Vi tycker att det är rimligt att regionstyrelsens ordförande är högst arvoderad av politikerna i regionen. Hon är huvudansvarig och står mitt i hetluften, säger han.

När SVT frågar Christina Mattisson om hon likt övriga kan tänka sig ett minskat arvode vill hon inte svara på frågan.

”När det gäller ersättningsreglerna är det arvodeskommitten som lägger fram förslaget,” skriver hon kort i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer