Se bilder från marinarkeologen Jim Hanssons vrakdykningar i Karlskrona i klippet ovan. Foto: Jim Hansson

Sänkta fartyg orsak till sämre havsbotten i Karlskrona

Publicerad

Inne i Karlskrona hamnbassäng är vattnet grumligare och havsbotten sämre än vad den är utanför. En stor anledning till det är stadens militära bakgrund och koppling.

Karlskrona har en lång historia som militärstad och är än i dag en fortsatt viktig del av flottan. Historien som just militärstad är något som påverkat havsbotten inne i Karlskrona.

– Inne i hamnbassängen är det mer sediment och lite dyigare. En anledning till det är de vrak som ligger på botten och stoppar vattenflödet, berättar marinarkeologen Jim Hansson.

Kusten och klimatet

Sänktes för att täppa till

Anledningen till att det ligger vrak på botten är att man genom historien valt att sänka fartyg när de varit uttjänta.

– Det har man gjort för att täppa till, för att på så sätt kunna försvara staden lättare. Det här är något man har hållit på med i flera hundra år, säger Jim Hansson.

Oklart hur det kunnat se ut

Hur havsbotten skulle sett ut om man inte hade dessa vrak som låg och täppte till är svårt att säga enligt Jim Hansson.

– De har legat där så många år så det är svårt att veta hur det såg ut innan eller hur det skulle sett ut om man inte sänkt fartygen.

I klippet ovan hör du  Jim Hansson berätta om havsbotten i Karlskrona, och ser bilder på vraken från hans dykningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet