Foto: Jonas Olsson/SVT

Bipolär konstnär lyfter psykisk ohälsa med satirteckningar

Publicerad

Jonas Olsson, även känd som ”Olssons klotter” i sociala medier, ställer ut sina satirteckningar för första gången. Ett av ämnena han belyser är psykisk ohälsa, något han själv har erfarenhet av.

Utställningen finns att se i Rådhuset i Karlshamn och består av bilder som Jonas Olsson har skapat de senaste åren. Det är mycket politisk satir, men även teckningar om hur livet är som psykiskt sjuk. Han har själv bipolär sjukdom typ 2. Det är den mildare formen av bipolär sjukdom, men han påverkas fortfarande starkt.

– Under vissa perioder är man absolut bäst i världen och andra perioder är man inte det. Man är utvald av Gud eller till och med förskjuten av djävulen, så det är väldigt få gråzoner. Det är väldigt påfrestande. I synnerhet att försöka fungera i en rigid samhällsorganism, säger Jonas Olsson.

Belyser skammen

Han försöker skildra sina känslor och upplevelser av att vara sjuk. Just skammen att inte fungera som andra är ett centralt tema.

– Jag försöker spegla hur det faktiskt känns för mig när jag mår skit. Att inte klara av samhället eller fungera som man ska, det tar ju enormt på en och just skammen är nog det vi psykiskt sjuka lider mest av.

Efterfrågar förståelse

Jonas Olsson önskar att samhället hade en bättre förståelse för människor som mår dåligt och mer inkluderande för de som inte passar för att exempelvis jobba åtta timmar om dagen.

– Man kanske är skitbra på någonting och gör det jättejättebra en väldigt kort stund. En timme, så har du ändå gjort lika mycket som de andra har gjort på en hel arbetsdag. Men det funkar ju inte i arbetslivet, till exempel. Så att ha en mer individuell förståelse. Fast det gäller ju alla människor. Att alla skulle få möjlighet att vara sig själva och mindre den här ”söndernormiserade” varelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.