Foto: SVT

SD lägger ner rösterna – Almroth tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna lägger ner rösterna i nästa veckas votering kring den sparkade sjukhuschefen Lars Almroths framtid.Det innebär att Alliansen kritiserade förslag kan klubbas igenom. – Vi vill inte medverka till en regeringskris, säger Björn T Nurhadi.

Länge såg det ut som att den styrande minoritetsalliansen skulle tvingas backa från förslaget att avsätta hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth. Sverigedemokraternas gruppledare Björn T Nurhadi var tidigt ute och uttalade stöd för chefen och riktade samtidigt hård kritik mot den politiska regionstryret.

Men nu har partiet delvis svängt – och lägger ner rösterna när frågan avgörs i regionstyrelsen den 5 juni.

– Det är lätt att vara bitter på Moderaterna med tanke på hur illa de behandlar oss i regionen samt när man ser hur de bortprioriterat vården till förmån för sig själva. Men vi ska aldrig sjunka lika lågt – utan alltid se vad som är bäst för Blekingeborna, säger han.

Saknar alternativ

SD:s ställningstagande betyder att rösterna i regionstyrelsen kommer att vara Alliansens sex mot lika många för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i opposition.

Då blir det regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M) som får utslagsrösten.

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat kommer affären att kosta skattebetalarna minst fyra miljoner kronor, ett avgångsvederlag Lars Almroth tackat ja till – förutsatt att han blir avsatt.

Björn T Nurhadi menar att partiets beslut dels har med praxis att göra, dels med att det inte finns något regeringsalternativ i Region Blekinge.

– Det saknas en plan för hur regionen ska styras om vi medverkar till en politisk kris. Och hur mycket min kropp och mitt hjärta än skriker att Almroth borde jobba kvar, vore det inte att ta ansvar i det läge vi befinner oss. Trots allt måste vi respektera väljarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.