Jimmie Åkesson (SD) sommartalade i Sölvesborg. Foto: TT

Jimmie Åkesson: Bland vanligt folk så kokar det

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson krävde en folkomröstning om invandringspolitiken i sitt sommartal. ”Ute i verkligheten bland vanligt folk, så kokar det”, sade han.

Jimmie Åkesson höll sitt sjätte sommartal i sin hemstad Sölvesborg i Blekinge. Med stigande opinionssiffror i ryggen gick SD-ledaren till hårt angrepp mot övriga partier och medierna och uppmanade åhörarna att vägra låta sig tystas av ”etablissemanget”.

Han uppgav att SD hånats, förtalats och smutskastats och att partiets anhängare utmålats som hatiska, desperata obildade bonntölpar. Åkesson hänvisade till opinionsinstitutet Yougovs ifrågasatta mätning, i vilken SD blev största parti med 25 procent av väljarstödet.

– Svenskarna reser sig. Nu räcker det, nu har vi fått nog, sade Åkesson.

1.500 åskådare på plats

På lördagen presenterades en ny opinionsundersökning där SD går starkt framåt. Novus sammanställning för Sveriges Radio av flera undersökningar gav partiet 18,6 procent, en ökning med 2,1 procentenheter.

Åkesson uppgav att väljarstödet nu handlar om miljoner som har tröttnat på de övriga partiernas ”floskler” om invandrings- och integrationspolitiken.

– De har tröttnat på att se det svenska samhället förvandlas från ett välmående folkhem till det kaos av våld, splittring och segregation vi ser i dag, sade Åkesson.

Han kallade integrationen för ett omöjligt projekt, ”särskilt” med dagens invandringsnivåer. Han anklagade också de övriga partierna för att vara medskyldiga till de många flyktingtragedierna vid EU:s gränser bland annat genom att locka flyktingar med generösa välfärdssystem och permanenta uppehållstillstånd.

Polisen uppskattar att Åkesson talade inför 1.500 åskådare.

Stängda vägar

Åkesson efterlyste att de illegala vägarna till EU och Sverige stängs, att människosmugglare kläms åt, att bidragssystem skärps, att tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd utfärdas och att mer hjälp i stället riktas till flyktingarnas närområde.

– Det är dags för en folkomröstning i Sverige om invandringspolitiken, sade Åkesson.

Innan talet bjöd Jimmie Åkesson på musikalisk underhållning. Under sommaren har SD-ledaren och sångaren Marcus Öhrn spelat in en ny version av ”Fäderneslandet” av den omstridda gruppen Ultima Thule. Nu framförde duon låten som redan hunnit toppa musiktjänsten Itunes försäljningslista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer