Sverigedemokraterna vill hålla sin sommarfest samtidigt som Sölvesborgs trädgårdsdagar – men det går inte enligt kommunen. Foto: SVT/Montage

SD:s bokningskrock – kan tvingas ändra sommarfesten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har bjudit in allmänheten till sin sommarfest i Sölvesborg den 17-18 augusti. Problemet är att platsen redan är bokad den helgen, av trädgårdsföreningen.

– Jag kommer yrka på att avslå SD:s ansökan, säger Sofia Lenninger, Sölvesborgs kulturchef.

De senaste åren har Sverigedemokraterna arrangerat en sommarfestival i Sölvesborg i augusti, och sedan en vecka tillbaka har partiet annonserat och bjudit in allmänheten till årets upplaga. Det finns bara ett problem – slottsområdet i Sölvesborg där de meddelat att sommarfesten ska vara är redan bokad.

– Vi har redan bokat in trädgårdsföreningens Trädgårdsdagar där, det gjorde vi redan förra året, säger Sofia Lenninger, kulturchef på Sölvesborgs kommun.

Trädgårdsdagarna brukar locka mellan 5.000-6.000 besökare varje år, och sommarfesten har tidigare dragit runt 2.500 personer. I fredags kom Sverigedemokraternas tillståndsansökan in till kulturchefen.

– Jag kommer yrka på att avslå deras ansökan. Och det gör jag enbart av trafikskäl, det ryms inte två så stora evenemang på platsen samtidigt.

Ändå har partiet redan börjat annonsera i sociala medier, och de har redan bokat in partiledartal till lördagen den 18 augusti.

Har tidigarelagt sommarfesten

Christoffer Lundin är evenemangskonsult och den som anordnar Sverigedemokraternas sommarfest på beställning av partiet.

– Det enda jag vet är att vi har sökt tillstånd och att polisen har det i sina händer nu. Men vi ska inte vara på samma plats som Trädgårdsdagarna, så jag förstår inte alls. Slottsudden där vi ska vara har alltid varit tom, säger Christoffer Lundin.

Men det tillbakavisas av trädgårdsföreningen.

– Den ytan är uthyrd till oss. Vi har 80-90 utställare och de måste parkera någonstans, och det har de alltid gjort ute på udden. Jag har fått besked så sent som i går att det blir inget med Sverigedemokraterna, säger Erling Lövqvist, ordförande i Sölvesborgs trädgårdsförening.

Tidigare år har Sverigedemokraterna haft sin sommarfest någon vecka efter trädgårdsdagarna. Hur det blir med årets upplaga är dock oklart.

– Jag vet inte vad som händer om det blir avslag. Det kanske får bli en politisk fråga då, säger Christoffer Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.