– Jag har inte kunnat sova i natt, det har snurrat fullständigt i huvudet, säger Nicolas Westrup (SD). Foto: SVT och TT

SD tar riksdagsmandat från S

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ser ut att kunna skicka ytterligare en kandidat från Blekinge till riksdagen. Samtidigt verkar Socialdemokraterna tappa ett av sina tre mandat, efter att ha gjort ett dåligt val i länet.

När rösträkningen så när är avslutad ser det ut som att mandatfördelningen till riksdagen i Blekinge kommer att ändras. Sverigedemokraterna ökade mest, till 25,3 procent, i riksdagsvalet. Det innebär att de får ytterligare ett mandat till riksdagen.

Nicolas Westrup stod som förstanamn på partiets listor, men han vågar inte ta ut något i förskott.

– Jag vet vad jag önskar, men jag vågar inte utropa något för då hade jag bara blivit besviken om det inte blir så till sist. Jag har inte kunnat sova i natt, det har snurrat fullständigt i huvudet, säger Nicolas Westrup (SD).

På onsdag väntas samtliga röster, inklusive personröster, vara räknade.

Socialdemokraterna tappar mandat

Samtidigt som Sverigedemokraterna rycker framåt i Blekinge, tappar Socialdemokraterna ett mandat. Partiet ser nu ut att få två av Blekinges fem mandat till riksdagen. Överst på listan står partiets distriktsordförande Heléne Björklund.

– Det är naturligtvis en stor besvikelse att vi tappar ett mandat, även om vi inte var oförberedda på det, säger Heléne Björklund (S).

Vågar du ta ut någon seger?

– Jag har en viss förhoppning, men jag avvaktar med att utropa något tills personrösterna är räknade.

Andra- respektive tredjenamn på Socialdemokraternas riksdagslistor var Magnus Manhammar och Suzanne Svensson.

Moderaterna behåller mandat

Det femte och sista mandatet i Blekinge är fortsatt Moderaternas. Annicka Engblom har under den senaste mandatperioden suttit i riksdagen för partiet, och toppade valsedlarna även i år.

– Vi vet ju inte än, men det ser onekligen bra ut vad gäller att vi behåller vår position även om vi minskat. Men jag har aldrig tagit ut något i förskott, för det ska räknas personröster också, säger Annicka Engblom (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet