Sebastian Karlsson från Jämjö ska tävla i simning under Special Olympics som i år hålls i Förenade Arabemiraten. Foto: SVT

Sebastian, 25, har simmat till toppen – deltar i världstävling

Publicerad

Sebastian Karlsson, 25, från Jämjö är en av de drygt 7000 personer som ska tävla i Special Olympics i Förenade Arabemiraten som startar nästa vecka. Nu satsar han på medaljer i alla distanser och ett nytt svenskt rekord.

När SVT Nyheter Blekinge når Sebastian Karlsson har han nyligen landat i Abu Dhabi. Special Olympics Games är en tävling för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Det är inte ofta att man får uppleva en sådan här stor tävling och man får njuta av stunden till tävlingarna börjar, säger han.

”Tungt ansvar”

Som 16-åring gjorde Sebastian Karlsson från Jämjö debut i landslaget vid EM på Island och han har sedan dess tävlat i både svenska och nordiska mästerskap. Han har vunnit många medaljer och har dessutom det svenska rekordet på 100 meter fjäril på en 25-metersbana.

Nu väntar ännu en milstolpe i karriären – han är en av fyra svenskar som har tagits ut till att tävla i simning Special Olympics i Abu Dhabi som startar om en vecka.

– Det känns både härligt och tufft. Det är detta jag har haft som huvudmål, men det som är tufft är att man har ett tungt ansvar att bära på genom att representera Sverige, säger han.

Är du nervös?

– Jag blir sällan nervös. Bara nervös som leder till att man blir taggad och vill mer.

Satsar på flera medaljer

Sebastian Karlsson har en lättare funktionsnedsättning och kommer att tävla mot 650 andra simmare med liknande handikapp.

– Jag har som mål att ta medaljer och personbästa i alla distanser. Jag har svenska rekordet på 100 meter fjäril och det är kul om man kan sänka det lite mer när man har chansen i en så här stor tävling.

Vad är Special Olympics?

  • Special Olympics Games är en tävling för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
  • Det generella tävlingskravet är att deltagarna är aktiva i en förening.
  • Specifika tävlingskrav kan gälla för de olika idrotterna.
  • 2019 har Sverige deltagare i: fotboll, bowling, handboll (prel), judo, simning, ridning, golf och friidrott.

Källa : Special Olympics Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.