Senaste nytt om coronaviruset i Blekinge

Efter coronautbrottet i Kina sprider sig viruset över världen, så även i Blekinge. Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen i vår region.

Efter coronautbrottet i Kina sprider sig viruset över världen, så även i Blekinge. Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen i vår region.

Coronaviruset i Blekinge

Pinnat inlägg

Från och med den 1 april räknas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och Region Blekinge höll under fredagen sin sista, planerade presskonferens om pandemiläget. Det är drygt två år sedan vi på SVT Nyheter Blekinge inledde vår direktrapportering om corona - första inlägget gjordes den 24 mars 2020. Nu, mer än 1,7 miljoner publikbesök senare, avslutar vi direktrapporteringen men fortsätter självklart vår bevakning av ämnet, bara i en annan form. Med detta vill vi på redaktionen också tacka alla er som kommit med inspel och tips. Fortsätt gärna med det på: blekinge@svt.se.

Mattias Christiansson, redaktionschef och ansvarig utgivare

Två nya dödsfall med covid-19

Ytterligare två personer i Blekinge har avlidit med konstaterad coronasmitta. Det meddelar regionen under torsdagen.

Totalt har 162 personer i länet avlidit med covid-19.

Det är fortsatt tio personer inlagda på sjukhus, varav en vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Tisdagens coronastatistik

Region Blekinge meddelar under tisdagen att tio personer just nu vårdas på sjukhus med konstaterad coronasmitta. En person vårdas på insensivvårdsavdelningen.

Inga nya dödsfall har konstaterats. Totalsiffran är 160 dödsfall i Blekinge sedan pandemins start.

Region Blekinge slutade föra statistik över antalet smittade den 11 februari, eftersom rutinerna för testning då förändrades och siffrorna inte längre blev jämförbara.

Ett nytt dödsfall med covid-19

Ytterligare en person har avlidit med covid-19 i Blekinge. Totalt har 160 personer i länet dött med konstaterad coronasmitta.

17 personer vårdas just nu på sjukhus.

Ytterligare två dödsfall med covid-19 i Blekinge

Under tisdagen rapporterade Region Blekinge ny statistik för coronasmittan i länet.

12 personer får just nu vård för sina symtom av viruset på Blekingesjukhuset.

Regionen rapporterar även två dödsfall, totalt har nu 159 personer avlidit i Blekinge till följd av pandemin.

Fler vaccinerade sig under vaccinationsveckan i Blekinge

Under vecka 11, den nationella vaccinationsveckan, fokuserade landets regioner på att få fler att vaccinera sig mot covid-19. I Blekinge resulterade det i att 3 047 personer valde att vaccinera sig. Det är 30 procent mer än en vanlig vecka.

- Vi är väldigt glada att så många människor passade på att vaccinera sig nu. Det är inte för sent och viljan att vaccinera sig mot covid-19 är fortfarande hög, säger vaccinsamordnare Anna Tegel.

Den största ökningen syntes bland de som var helt ovaccinerade, vilket ökade med 83 procent.

- De människor som är ovaccinerade löper större risk att bli svårt sjuka i covid-19 och därför är den stora ökningen extra positiv, säger Anna Tegel.

Ett nytt dödsfall – totalt 157

Under torsdagen rapporterar Region Blekinge ännu ett dödsfall med konstaterad covid-19.

Antalet personer som just nu får vård i Blekinge för sina symtom är 24 stycken.

Aktuellt läge för covid-19 i Blekinge

Just nu vårdas 21 personer på Blekingesjukhuset för covid-19. Det innebär en mindre från veckan.

Inga dödsfall har rapporterats sedan torsdagen.

Besöksförbudet på Blekingesjukhuset upphävs

Från och med tisdagen den 15 mars upphävs besöksförbudet inom hälso- och sjukvården i Blekinge. Det beror på det minskande antalet fall av coronasmittade personer i länet.

– Det är viktigt att man ändå förstår att pandemin inte är över och att man inte besöker sjukhuset om man har symtom på covid-19, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Gäller inte för BB

På BB och förlossning får endast partnern följa med. I nuläget råder det även förbud mot att ta med syskon till BB på grund av risken för smittspridning av RS-virus.

Två dödsfall med konstaterad covid-19 i Blekinge

Ytterligare två personer med konstaterad covid-19 har avlidit i Blekinge. Det rapporterar Region Blekinge under torsdagen.

Totalt har 156 personer nu avlidit i länet.

22 personer vårdas på sjukhus, varav en får intensivvård.

Blekinge får nytt vaccin mot covid-19

Från vecka 11 får Region Blekinge tillgång till ytterligare ett coronavaccin, Nuvaxovid. Det finns då på Lyckeby vårdcentral i Karlskrona och på Samaritens vårdcentral i Karlshamn.

Det tillverkas på traditionellt sätt och är till skillnad mot övriga coronavaccin proteinbaserat. Nuvaxovid ska främst erbjudas till dem som inte har velat eller kunnat ta ett så kallat mNRA-vaccin.

Nuvaxovid godkändes av EU-kommissionen i december och bedöms ha lika god effekt som andra vaccin mot covid-19.