Seniorskolan i Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Seniorer sätter sig i skolbänken för att möta yngre elever

Uppdaterad
Publicerad

På Folkuniversitetet i Karlskrona är det inte vilka som helst som sitter i skolbänkarna. Där hålls nämligen en så kallad seniorskola. Tanken är att få äldre och yngre att mötas och därmed komma närmare varandra.

Bordet står format som ett U inne i ett av klassrummen på Folkuniversitetet i Karlskrona och det är knappt en plats ledig runt det. Det antecknas och frågas, och eleverna är alla en del av den så kallade Seniorskolan.

– Att göra en insats, det känns skönt. Man är en extra resurs, kanske en lugnare sådan. Som senior drar man ner lite på tempo och prestation, man ser den yngre som sitter där, menar Roland Eriksson.

Tomas Gotthardsson, 68 år och Roland Eriksson, 67, deltar båda i seniorskolan för första gången. De ser båda fram emot att komma ut i skolorna i Karlskrona kommun. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

– Det är ett vinna-vinna-projekt, säger Ulla Ståhl.

Hon menar att både seniorerna och eleverna ute i skolorna drar nytta av att träffa varandra.

I klippet ovan kan du höra deltagarnas förväntningar på att träffa eleverna.

Ulla Ståhl var tidigare rektor på Sunnadalsskolan i Karlskrona, men är nu delaktig i Seniorskolan på Folkuniversitetet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.