Foto: TT

Förlamad krävs på miljonbelopp – misstänks för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i Blekinge begärs nu häktade misstänkta för att fuskat med bidrag för assistansersättning. Försäkringskassan kräver 8,7 miljoner tillbaka, pengar som ska ha betalats ut på felaktiga grunder.

Enligt åklagare Lena-Marie Bergström är det totalt sex personer som är misstänkta för grovt bidragsbrott. Bland de misstänkta finns en man som har ett vårdbehov, samt hans fem assistenter.

Assistenterna har rapporterat in vilka tider de har arbetat till Försäkringskassan och sedan fått ersättning för det. Men Försäkringskassan upptäckte felaktigheter i tidrapporteringarna, enligt åklagaren.

– De har då gjort en ny utredning där de anser att han inte har det vårdbehovet som man tidigare trott. Försäkringskassan har sedan gjort en polisanmälan, säger Lena-Marie Bergström.

4,9 miljoner på ett konto

Varför tre personer begärs häktade vill Bergström inte kommentera, men vidhåller att sex personer är misstänkta.

– De är misstänkta för samma brott, säger hon.

En av personerna ska ha haft 4,9 miljoner på ett konto som åklagaren begär ska frysas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.