Foto: Arkivbild/TT

SFI-rektorn: ”I värsta fall betalar man för två ställen”

Publicerad

Det är många nyanlända som drabbas av den svarta bostadshandeln i Ronneby. På SFI-verksamheten i Ronneby har både rektor och lärare märkt hur problemet påverkar deras elever.

Det är stor brist på bostäder i Blekinge och i Ronneby som har tagit emot flest asylsökande av alla kommuner i länet, visar siffror från Migrationsverket.

Jämfört med Karlskrona som förra året tog emot 117 stycken har Ronneby tagit emot 234. Att det pågår svart handel av hyreskontrakt i kommunen är  något som vuxenutbildningen SFI i Ronneby känner väl till.

– Det är verkligen inte bra när man inte bor bra. Vi ser konsekvenserna av hur det blir när man inte har ett bra och tryggt boende där man vet att man kan bo under längre tid. Vi träffar elever som inte mår bra och som är stressade över boendesituationen, säger Johanna Månsson, rektor SFI Ronneby.

Adresskrav för ersättning

För att få etableringsstöd från Arbetsförmedlingen behöver asylsökande vara skriven på en adress vilket har skapat en svart handel av adresser. Som SVT Nyheter Blekinge har berättat har det blivit allt vanligare med adresser där väldigt många är folkbokförda.

– Man måste ju vara folkbokförd för att få etableringsstöd och man kan inte alltid bo på den adressen som man är folkbokförd. I värsta fall hyr man till och med två ställen, säger Johanna Månsson.

Svårare att få tag på bostad

På SFI  pratar lärarna om problematiken med sina elever och har märkt att det blir allt vanligare med svarta hyreskontrakt.

– Vi ser att det har blivit vanligare och det hänger säkert ihop med att det är betydligt svårare att få tag på bostad på senare tid, säger Johanna Månsson.

Hon hoppas att myndigheter som kontrollerar detta kommer att komma åt problemet som småningom.

– Vi möter elever som drabbas och detta är något som oroar oss eftersom vi ser att människor påverkas på ett negativt sett. För att kunna studera och integreras är det viktigt med trygghet och boendet är en del av den tryggheten, säger Johanna Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.