Johan ”Shellback” Shuster från Karlshamn är huvudperson i det sista avsnittet av SVT-programmet ”Det svenska popundret”. Foto: SVT/”Det svenska popundret”

Så blev metallkillen från Karlshamn stjärnproducenten Shellback

Uppdaterad
Publicerad

Hur hamnade metalkillen Johan ”Shellback” Shuster från Karlshamn i popguron Max Martins studio i Stockholm och hur gick det till när han tillsammans med artisten Pink skrev en Billboard-etta?

Detta berättar han nu om i SVT-programmet ”Det svenska popundret” där han ikväll är huvudperson.

Johan ”Shellback” Shuster växte upp i Karlshamn och musiken har haft en självklar plats i hans liv redan från barnsben. Han spelade trummor i Karlshamns musikkår och blev senare vokalist i ett metalband.

– Jag kommer ihåg tydligt att jag hade tankarna om att jag borde kunna hålla på med musik professionellt på något sätt, men jag hade aldrig några mål om att bli låtskrivare och framförallt inte producent, säger han i SVT-programmet.

Kokade kaffe hos Max Martin

Genom en kompis lärde han känna låtskrivaren och producenten Max Martin och 2006 fick Shellback komma till hans studio som en slags praktikant för att se hur de jobbade.

– Han sa väl i princip bara: ”Där är en stol i hörnet. Sätt dig där och hämta kaffe och mat när vi vill och titta på hur vi jobbar och lär dig”. Första året kändes det ganska mycket som en praktikplats, säger Johan ”Shellback” Shuster.

Skrev hit med Pink

På en turné med sitt metalband kom han på ett riff som senare skulle göra att hans karriär tog rejäl fart. Det blev grunden till hitlåten ”So What” med Pink som senare kom att toppa Billboardlisten.

I klippet ovan kan du höra Shellback berätta om hur låten blev till.

Programmet ”Det svenska popundret” sänds klockan 21.00 ikväll på SVT1. Hela avsnittet går också att se på SVTplay.

Shellback har i dag producerat mängder med hits och har vunnit flera priser. Foto: SVT/Ur ”Det svenska popundret”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.