• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukskriven jobbade heltid – åtalas för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Till Försäkringskassan uppgav kvinnan att hon var deprimerad och orkeslös – och därför inte kunde jobba.

Samtidigt fick hon lön från tre olika arbetsgivare.

Nu åtalas hon för bidragsbrott och tvingas betala tillbaka drygt 180 000 kronor.

I nästan ett år betalade Försäkringskassan felaktigt ut sjukpenning till kvinnan, som är i 50-årsåldern och bosatt i västra Blekinge. Totalt fick hon ut 182 561 kronor – pengar hon nu tvingas betala tillbaka.

Reagerade på uniformen

För samtidigt som kvinnan uppgav sig vara sjuk jobbade hon för flera arbetsgivare samtidigt. Vid ett tillfälle ertappades hon av sin handläggare – som reagerade över att kvinnan då bar yrkesuniform.

Därefter inledde myndigheten en granskning av ärendet.

Utredningen ledde i sin tur till en polisanmälan som nu landat i ett åtal om bidragsbrott.

”Levde i en bubbla”

Kvinnan har i förhör erkänt att han tagit emot både lön och sjukpenning och är ångerfull.

– Räkningarna hopade sig och jag klarade inte av min situation. Jag levde i en bubbla och inser i dag att det var väldigt dumt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.