Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Blekinge menar att länet nu går in i ett nytt läge – där antalet inlagda återigen är på väg neråt. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Sjukvårdsdirektören: Denna vecka blir avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen börjar nu att gå neråt i Blekinge. Antalet inlagda patienter fortsätter att sjunka. Hälso- och sjukvårdsdirektören menar att den här veckan kan bli avgörande för den fortsatta utvecklingen.

– De kommande dagarna avgör åt vilket håll vi går, säger han.

Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Blekinge menar att länet nu går in i ett nytt läge – där antalet inlagda återigen är på väg neråt.

– Förra veckan hade vi 50 inlagda, nu är vi nere på 38. Så denna vecka blir avgörande för vilket håll vi går mot, säger han.

Han berättar att man nu även har börjat förbereda för att gå tillbaka till den ordinarie sjukvården.

– Vi har en arbetsgrupp som håller på att titta på hur vi på ett ordnat sätt ska gå tillbaka till det ”nya normala” tillståndet, säger Kjell Ivarsson.

Brev skickas hem – för att boka tid

Vaccinationen går även den in i nästa skede. Efter lite strul med känsliga uppgifter som inte fick delas mellan kommun och region ska nu vaccineringen för de med hemtjänst som inte tar del av övrig vård dra igång.

– Under veckan som var fick vi istället kalla de utan hemtjänst som var 90 plus. Så vi fick göra en liten ändring i planen, men nu ska vi dra igång, säger Mats Berggren, Covid19-samordnare i region Blekinge och fortsätter:

– Vi har nu löst det så att de som är drabbade av problemet med de känsliga uppgifterna kommer att få hem ett brev. Där står det att man helt enkelt ska kontakta sin vårdcentral och boka en tid för vaccination.

Även de personer med hushållsnära kontakter, det vill säga de som bor ihop med den som har hemtjänst, ska erbjudas vaccin samtidigt – både för säkerheten och effektiviteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.