Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var under måndagskvällen som det kom till Gudlaug Hilmarsdottirs kännedom att det hittats skändade koraner bland annat hittats på en busshållsplats på Hjorthöjden och i Kallinge. Foto: SVT / Privat

Skändade koraner utspridda i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Flera koraner har hittats skändade och utspridda i Ronneby kommun. Bland annat har en med texten ”Dö svin” hittats på en busshållsplats på Hjorthöjden.

– Vi blir såklart ledsna. Koranen är vår vägledning i livet, säger Gudlaug Hilmarsdottir, kontaktperson för islamiska föreningen i Ronneby.

Sent under måndagskvällen blev Gudlaug Hilmarsdottir kontaktad av imamen i Ronneby. Det hade hittats tre skändade koraner runt om i Ronneby – en på Hjorthöjden, en på Älgbacken och en i Kallinge.

– Ingen ska behöva känna sig otrygg i Ronneby. Man får inte låta känslorna ta över, men vi blir såklart ledsna. Koranen är helig för oss och den är vår vägledning i livet, säger Gudlaug Hilmarsdottir.

En av koranerna hade sprayats med texten ”Dö svin”, en annan hade klottrats med röd färg inuti.

– Det verkar vara ganska slumpmässigt utvalda verser. Men det känns som ett stort hot att det står så på framsidan. Jag vet inte vad tanken bakom det är. Vi känner inte vrede, men vi blir såklart väldigt ledsna.

Händelsen kommer att polisanmälas.

Det är inte första gången Ronneby drabbas av liknande händelser. Senast var i september 2020, då utreddes händelsen som hets mot folkgrupp.

De skändade koranerna hittades på flera platser i Ronneby. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.