Elisabeth Lagerqvist, chefsjurist på Bolagsverket. Foto: SVT

Skärpt kontroll ska stoppa falska identiteter i bolag

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av uppblåsta årsredovisningar och misstänkt förfalskade identiteter kan en 53-årig Blekingeföretagare ha tillskansat sig varor för mångmiljonbelopp. Nu tar Bolagsverket krafttag mot falska identiteter i svenska bolag.

Den 53-årige mannen har varit aktiv i totalt 108 olika bolag under de senaste åren – och har genom dem köpt varor för mångmiljonbelopp utan att betala för sig.

Ett led i agerandet var att konsekvent byta ut styrelsemedlemmar och firmaföreträdare – ofta med till synes påhittade personer.

Bolagsbedragaren i Blekinge

– De har helt enkelt googlat på ”fake passport”, tagit en kopia, skrivit ut på ett A4, validerat den med ”Kalle Karlsson” och vips så har de en ny styrelseledamot, säger Anders Björkenheim, expert på kreditbedrägerier.

250 identiteter har stoppats

Bolagsverket medger att de har haft dålig kontroll på det här agerandet.

– Ja, vi granskade inte alls lika noggrant tidigare. Det var inte lika uppmärksammat med att man förfalskade id-handlingar så vi hade inte den kunskapen helt enkelt, säger Elisabeth Lagerqvist, chefsjurist på Bolagsverket.

Men under förra året fick myndigheten ett nytt regeringsuppdrag, där skärpt granskning av inlämnade id-handlingar är en del. Under det första halvåret ledde det till att 250 identiteter har stoppats från att ta plats i svenska bolagsstyrelser, enligt Elisabeth Lagerqvist.

Kontrollerar inte siffrorna

Vi visar henne tre av de passkopior som lämnats in och godkänts av myndigheten, i ett av 53-åringens bolag.

– Alla namn är registrerade innan vi skärpte vår granskning. Men en av de här personerna har vi själva plockat bort ur registren för flera bolag, för att vi upptäckt att det handlade om en falsk kopia. En person har avgått frivilligt ur bolaget. Den tredje har vi faktiskt tittat på vid ett tidigare tillfälle, men har inte tyckt att vi har haft tillräcklig grund för att plocka bort. Det är svårbedömt.

Hur kontrollerar ni om siffrorna i årsredovisningen kan vara uppblåsta?

– När vi får in en årsredovisning tittar vi så att den innehåller alla delar som den ska. Om en siffra ser konstig ut kan inte vi ha koll på, det ska en revisor granska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet