Skickas till Irak utan sin familj

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett avtal som slöts år 2008 ska Sverige göra allt som står i sin makt för att undvika en ofrivillig splittring av en familj som ska tvångsavvisas. Nu kan Ayad Raheem tvingas återvända till Irak utan sin familj.

Ayad Raheem har varit ifrån sin gravida hustru och fyraåriga son i drygt 20 dagar. Tillsammans med ett 50-tal andra flyktingar som polisen misstänker kan gå under jorden vid avvisning, sitter han instängd i Åstorps flyktingförvar. Anledningen är att han inte infann sig hos polisen när han skulle skickas till Irak.

Enligt Ayad Raheem berodde det på att han ville vara med under sonens operation och det sa han också till polisen när han fick besked om avvisningen. Men det hindrade inte polisen i Blekinge från att hämta honom för att placera honom i förvar.

– Varför sitter jag här, undrar Ayad Raheem, som menar att familjen behöver honom mer än någonsin nu när frun är gravid och sonen nyopererad.

– Jag kan inte gå in på detaljer men det har funnits detaljer som inte framgått här som gör att man ändå funnit det lämpligt att sätta honom i förvar, säger Lars-Ove Nyblad som är jurist på polismyndigheten i Blekinge.

Ayad Raheem är den enda i familjen som har pass, vilket innebär att han är den enda som kan tåvngsavvisas. För att Ayads övriga familj ska kunna tvångsavisas krävs det att frun skriver under tillfälliga resehandlingar, vilket hon inte gjort på grund av sonens sjukdomstillstånd.

Familjen riskerar nu därför att splittras, trots att Sverige enligt ett avtal med Irak ska göra allt som står i sina makt för att undvika en ofrivillig splittring av familjen när de fått ett avvisningsbeslut.

– Vad polisen har i uppdrag är att effektuera ett avvisningsbeslut. Om sen det leder till att familjen splittras så vad familjen kan göra för att undvika en splittring är att övriga familjen kan söka handlingar och följa med Ayad till Irak, säger Lars-Ove Nyblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.